Vy


Ankarsund 090409

Jo - det här med att ligga i startgroparna börjar kännas lite tjatigt. Hundrackarn verkar aldrig bli mottaglig för parning. Frugan och jag börjar misstänka att istället för att para henne, borde vi skaffa en flickvän åt henne...
 
Nåväl - brorsan Veikko och jag gjorde en dagstur till Ankarsund istället för den planerade fisketuren till Landögsjön. Någon kanske minns vad jag skrev i förra bloggen om den nya Ankarsundsmyshkan. Så här blev det ...

Fiskeblogg 090407

Siken åkte definitivt dit. Den vägde faktiskt lite drygt två kilo (2075 g).

Jag tror inte att jag någonsin har haft en myshka som har krokat lika bra. Varenda fisk som nöp myshkan fick snällt följa med upp. Myshkan fiskade dessutom ganska bra. Stundvis var det rent av lite hektiskt fiske.

Det brukar ju alltid bli lite av en fisketävling då jag är på en fisketur med brorsan. Den här gången blev det nog 25-5 till min fördel. Efteråt analyserade vi varför skillnaden var så stor. Den enda stora skillnaden vi kom fram till var att jag använde 0,16 mm monofillina och brorsan körde med en 0.06 mm flätlina. Fiskrackarna skyggade nog för hans lina.
Så här såg hans lina ut under isen. Med en röding på. Det tog en bra stund innan vi hade rett ut all trassel.
Film
Fast jag tror ändå att skillnaden på antalet fångade fiskar mellan brorsan och mig beror mest på att jag är så oerhört mycket duktigare på att pimpla än vad han är ...

Jag provade filma fisken från en lite annorlunda vinkel. Jag vinklade upp kameran 45º och filmade fisken snett underifrån från 12 meters djup.
 
Det finns en lite lustig sak med istäcket i en sjö. Man kan bäst beskriva isen som en jättelik takplafond med lyset på. Egentligen är det inte speciellt mörkt under isen. Isen släpper igenom rätt mycket ljus. För fisken tecknas säkert allting knivskarpt upp mot iskanten.
Förut trodde jag att fisken snurrar i beckmörker där nere och hittar inte agnet utan att man gör reklam för det med en rödingblänke. Det är nog helt fel tänkt. Jag börjar misstänka att fisken ser alla beten utan några som helst problem.  
Varför svarta myshkor fungerar så bra kan bero på att de ger bättre kontrast mot det ljusa istäcket.
Så här såg det ut.
Film
Numera verkar det vara så att rödingarna dominerar på morgnar och siken på eftermiddagar.
Det finns fortfarande väldigt mycket fisk i Ankarsund.
Film
Men de har läst sina läxor och är inte lika lättlurade längre.

En "ny" fiskebil blev det också. Jag hittade en Toyota Rav4 för en billig penning och fastnade för den. Så hädanefter kommer jag att fara runt i en sån här.
Fiskebilen


090409 Lasse

 


Tillbaka