Kikmete.se
Recept
Röding Tournedos
Väldigt bra maträtt att imponera frugan och middagsgästerna med. Ser bra ut och smakar ännu bättre.
Det som behövs (fyra personer):
Till Tournedos:
2 st rödingar (ca 500 g/st)
Smör
Salt
Vitpeppar
140 g skivad bacon (1 pkt)
4 st schalottenlökar
2 msk mörk muscovadosocker
2 dl rödvin (resten av flaskan kan man hälla
i kocken)
2 msk kalvfond
Peppar
Till potatismos:
20 st mandelpotatisar (små)
3 dl matlagningsgrädde
50 g smör
Salt
Muskotnöt (malet)
Till dekoration:
1 st morot1 st palsternacka
2 dl frityrolja
Så här gör du:
Filea fisken (alla ben ska bort)
Flå fisken från stjärten ända tills ca 5mm återstår (se foto så fattar du)
Salta och peppra. Rulla ihop filen (tätt) och linda skinnet runt rullen. Smörj en kaffemugg (ca 60 mm i diam.) och släpp dit fiskrullen. Toppa med en liten smörklick. In i ugnen (175°C) i 20 min.
Såsen:
Fräs bacon och lök tills de fått lite färg. Rör i sockret och låt det smälta. Tillsätt vinet och fonden + 2 dl vatten. Låt koka utan lock tills det är ungefär hälften kvar. Sila bort alla bitar. Låt resten koka tills det är lite drygt 1 dl kvar. Konsistensen ska vara aningen tunnare en sirap. Släng i lite timjam.
Potatismos:
Skala och koka potatisen mjuk. Värm upp grädden och smöret i en kastrull. Smaka av blandningen med salt (det ska vara rätt salt) och muskotnöt. Pressa potatisen och tillsätt grädde/smör historian medan du vispar. Vill du få absolut slät mos så kan du trycka den genom en sil, men nu ska vi inte överdriva med det här.
Dekoration:
Skala moroten och palsternackan. Skär ett gäng tunna avlånga skivor av dem med hjälp av skalkniven. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fritera skivorna tills de är krispiga (testa med en skiva först).
Lägga upp:
Här finns obegränsade möjligheter att bejaka den fjolliga sidan av sig själv. Se foto för förslag (tyvärr så iddes jag inte vara nog fjollig) Smaken var dock OK!
Lasse 090205