Vy


Kalixälven vid Saittarova


Kalixälven är en relativt stor skogsälv. Älven är rätt grund och strid med svåra forsar. Några av forsarna är rent av farliga, t ex Pahakurkkio. Är man inte van vid att fara med båt i forsar ska man nog INTE ge sig ut i Kalixälven själv.
Det kommer att sluta olyckligt.
Fisket efter lax är nog det som lockar flest fiskare till Kalixälven. Laxen i Kalixälven är storväxt. Sensorerna i laxtrappan har registrerat ett par laxar med en längd på över 140 cm - så det så.
Det som verkar falla lite i glömska är det fina harr och öringsfisket i älven. Bästa harrfisket i trakterna är sträckan nerstöms Pahakurkkio. Bästa öringsfisket har man nog i Saarikoski, särskilt på sensommaren då fisken börjar samla sig där inför leken.
Det är inte speciellt lätt att vada i Kalixälven - det är väldigt strömt. Ett tips för fisket är att man satsar på ordentligt långkastande fiskeutrustning, t ex flugkast.

Pahakurkkio

Båten kan man sjösätta i Saarikoski (2 platser) och nedanför Pahakurkkio (med möda). Det kan vara bra med 4-hjulsdrift - annars är det lätt hänt att man blir olycklig.

Tips om boende, fiskeregler och fiskekortsförsäljning:
Saittarova

 

 

Tillbaka

Fiskeblogg:

» Kalixälven 090811-12
» Kalixälven 090813