Vy

Överstjuktan


Överstjuktan Är källflödet till Juktån som rinner ner i Umeälven i Åskilje. Överstjuktan är ca 18 km lång och 2 km bred. Sjön ligger nära fjällkedjan mittemellan Ammarnäs och Tärnaby. Närmaste samhället är Sorsele och vägen till Överstjuktan börjar från den väg som går mellan Sorsele och Ankarsund. Avståndet till Sorsele är ca 9 mil. Vattnet i sjön är extremt klart och fiskbeståndet i sjön består av röding, öring, harr, lake och kanadaröding. Det som drar folk till Överstjuktan är förstås de stora kanadarödingarna som simmar runt i sjön. Det verkar finnas mängder med kanadicker på 6-8 kg och jag är helt övertygad om att det simmar fiskar med vikter på över svenska rekordet i sjön. Öringarna i sjön verkar inte bli så stora utan toppvikterna ligger nog kring 3 kg. Skillnaden mellan arterna beror nog på att kanadarödingarna lever på smårödingar och öringarna verkar mest äta insekter.
Det finns en hyfsad naturramp vid vägens ände. Sorsele församling har en stuga för uthyrning vid Viktoriakyrkan, tel 0952-10011.
Det brukliga är att man smäller upp ett tält - det finns fina ställen att tälta på. Det som då kan ställa till med lite bekymmer är myggen - de kan vara rätt talrika ...

Fiskekort hittar du hos:
Fiskecentrum
Blixtsport

090504 Lasse 

Tillbaka

Fiskeblogg:

» Överstjuktan 090430
» Överstjuktan 090624-25
» Överstjuktan 110621-23