Kikmete.se
Blänker inte pälsen längre?
Om du far
till veterinären med en hund som har blivit lite
håglös och matt i pälsen så vad
tror du
veterinären frågar först? Jo - Vad
får hunden
för mat?
Varför frågar veterinären det? Det
är
därför att de vet att maten är av
avgörande
betydelse för hundarnas allmänkondition.
För att hunden ska må bra så
måste den få
i sig nog med näring, kostfibrer, mineraler och
vitaminer.
Annars blir den
dålig.
Vad tror
du händer med en människa som inte får i
sig nog med näring, kostfibrer, mineraler och vitaminer
från
maten?
Man blir dålig
(pälsen slutar blänka).
Det råd som man får höra och läsa ända tills man är så less att man vill spy är att "man ska äta varierande kost". Ja! Problemet är löst. Man byter bara ut Skrovmålet mot Cheesemeny och colan mot sprite. Istället för den vanliga marinaran så käkar man en quattro emellanåt. Findus mot Mammas. Det var ju enkelt... Fast kanske ändå inte.
Det är nog så här man ska tolka "äta varierande kost". Kosten ska bestå av följande saker enligt livsmedelsverket:
-
Grönsaker och frukt (500gr/dag)
- Baljväxter och fullkornsprodukter
- Rotfrukter
- Fisk 3 ggr/vecka (fet havsfisk typ makrill, sill eller lax)
- Kött
- Mejeriprodukter (ost, fil)
- Fett
- Kolhydrater (typ. pasta, ris)
Jag
är helt övertygad om att man skulle må
rätt
hyfsad om man åt så där. Men det
går ju inte.
Enligt statistiken finns det inte ett europeiskt land där folk
få i sig nog med grönsaker. Inte ens i
medelhavsländerna där folk tycks äta
mångdubbelt med grönsaker jämfört
med oss. Statistik
Äta fet fisk 3 gånger . i veckan - hallå
...?!
Varför ska man äta så mycket grönsaker och frukt? Människokroppen klarar inte av att tillverka nog mycket vitaminer (vissa inte alls) - de måste vi få från maten.
Baljväxter och fullkorn då? Mineralerna måste vi få från födan.
Fet fisk? Innehåller D-vitamin och omega 3 som motverkar hjärt/kärlsjukdomar.
Mejeriprodukter? Kalcium motverkar bland annat benskörhet .
Dessutom behöver vi kostfibrer från fullkornsprodukter, grönsaker osv. för att magen överhuvudtaget kan klara av sin uppgift.
Kött, fett och kolhydrater lär då vara det enda man får nog av utan att ens behöva anstränga sig. Det räcker med ett besök på det lokala snabbköket.
Jag gillar att använda djur och veterinärer i exemplen. Alting känns lite enklare då. Det här är någonting som jag hörde från en hästägare. Hästar kan tydligen bli feta av dålig föda. T ex om det hö som de utfodras med innehåller för lite vitalämnen, dvs. mineraler och vitaminer. Hästen kompenserar för lågt intag av vitalämnen genom att äta mer och blir fet på kuppen.
Kan det gälla människor också?
Det är kanske därför jag har så lätt att gå upp i vikt...
090130 Lasse