Vy

Kikmete.se

Blänker inte pälsen längre?

Om du far till veterinären med en hund som har blivit lite håglös och matt i pälsen så vad tror du veterinären frågar först? Jo - Vad får hunden för mat?
Varför frågar veterinären det? Det är därför att de vet att maten är av avgörande betydelse för hundarnas allmänkondition. För att hunden ska må bra så måste den få i sig nog med näring, kostfibrer, mineraler och vitaminer. 
Annars blir den dålig.

Vad tror du händer med en människa som inte får i sig nog med näring, kostfibrer, mineraler och vitaminer från maten?
Man blir dålig (pälsen slutar blänka).

Det råd som man får höra och läsa ända tills man är så less att man vill spy är att "man ska äta varierande kost". Ja! Problemet är löst. Man byter bara ut Skrovmålet mot Cheesemeny och colan mot sprite. Istället för den vanliga marinaran så käkar man en quattro emellanåt. Findus mot Mammas. Det var ju enkelt...  Fast kanske ändå inte.

Det är nog så här man ska tolka "äta varierande kost".  Kosten ska bestå av följande saker enligt livsmedelsverket:

- Grönsaker och frukt (500gr/dag)
- Baljväxter och fullkornsprodukter
- Rotfrukter
- Fisk 3 ggr/vecka (fet havsfisk typ makrill, sill eller lax)
- Kött
- Mejeriprodukter (ost, fil)
- Fett
- Kolhydrater (typ. pasta, ris)

Jag är helt övertygad om att man skulle må rätt hyfsad om man åt så där. Men det går ju inte. Enligt statistiken finns det inte ett europeiskt land där folk få i sig nog med grönsaker. Inte ens i medelhavsländerna där folk tycks äta mångdubbelt med grönsaker jämfört med oss. Statistik
Äta fet fisk 3 gånger . i veckan - hallå ...?!

Varför ska man äta så mycket grönsaker och frukt? Människokroppen klarar inte av att tillverka nog mycket vitaminer (vissa inte alls)  - de måste vi få från maten.

Baljväxter och fullkorn då? Mineralerna måste vi få från födan.

Fet fisk? Innehåller D-vitamin och omega 3 som motverkar hjärt/kärlsjukdomar.

Mejeriprodukter?  Kalcium motverkar bland annat benskörhet .

Dessutom behöver vi kostfibrer från fullkornsprodukter, grönsaker osv. för att magen överhuvudtaget kan klara av sin uppgift.

Kött, fett och kolhydrater lär då vara det enda man får nog av utan att ens behöva anstränga sig. Det räcker med ett besök på det lokala snabbköket.

Jag gillar att använda djur och veterinärer i exemplen. Alting känns lite enklare då. Det här är någonting som jag hörde från en hästägare. Hästar kan tydligen bli feta av dålig föda. T ex om det hö som de utfodras med innehåller för lite vitalämnen, dvs. mineraler och vitaminer. Hästen kompenserar för lågt intag av vitalämnen genom att äta mer och blir fet på kuppen.

Kan det gälla människor också? 

Det är kanske därför jag har så lätt att gå upp i vikt... 

 090130 Lasse 

Tillbaka