Kikmete.se
Ta reda på fångsten
Filéa abborren bättre
Ett nytt och bättre sätt att ta reda på det godaste från en abborre
Skaffa dig de här prylarna: En riktigt vass kniv som har ett flexibelt blad. Sanelli är fiiina! Jag brukar testa vassheten av kniven mot behåringen i armen. Kan man raka armen med kniven är den vass ...
Gör så här:
Lägg abborren med vänstersidan uppåt och skär ett snitt från nacken till bakom bukfenorna.
Vänd fisken och upprepa
Snitta upp buken och dra innankråmet ur vägen
Skär lös vänsterfilén vänd på fisken och skär lös högerfilén. Man ska föra kniven i en sned vinkel enligt bilden. Då skär den lättare och bättre.
Nu kommer det kluriga! Gå in med knivspetsen under benraden och låt ytterhörnet av benraden sitta fast i fisken.
Skär lös benraden. I och med att ytterhörnet sitter fortfarande fast så kan man lyfta kniven mot benraden och det minimerar spillet.
Sist skär du lös ytterhörnet. Övning ger färdighet ...
Sedan skär man lös skinnet. Tänk på att vinkla kniven lite snyggt.
Ifall filén är bred så är det inte lönt att försöka få med slaksidan i ett drag utan filea först ryggsidan och vänd lite på filén innan du skär lös slaksidan. På det sättet så tar du reda på det mesta av fångsten.
Benen som sitter i sidolinjen skär man lös med först ett snitt nedanför benraden
Och sedan ovanför
Och den sista rörelsen är att man kapar lös benraden.
Klart!
Jag har faktiskt gjort lite vetenskapliga beräkningar om tidåtgången och hur stor del av abborren man tar vara på det här sättet att filéa.
För mig tar det ca 2,5 minuter att bli klar med en genomsnittlig abborre på 3-4 hg. Och filérna väger ganska exakt 30% av totalen.
Det är faktiskt rätt bra resultat!
220422 lasse