Webshop startsida


Tillbaka ett steg
                                 
 Trolli
Finns i 3 storlekar 10 cm, 13 cm och 16 cm
Levereras med kroktackel, wobblerhake och instruktioner.

Om man tar en blank, avlång plåtbit och borrar ett hål i varje ände, monterar en krok i det ena hålet och knuter fast linan i det andra, har man ett fungerande öringsbete. Om man släpar det
länge nog efter båten kan man få sig en öring.
Är det ett bra bete?
Inte direkt.
Skillnaden mellan ett bra bete och ett dåligt bete är att ett bra bete genererar fler hugg.
Rent av många fler än ett dåligt.

Ett bra trollingbete är livligt och simmar med oregelbundna rörelser. Ungefär som en panikslagen småfisk som är redan skadad och därmed lättare att fånga än sina friska polare.
I reklamtexten för olika wobblers står det för det mesta att wobblern i fråga har en varierande och oregelbunden gång.
Då man kollar hur den verkligen rör sig i vattnet ser man ganska snart att den rör sig med en lika varierande rörelse som tåget mellan Obbola och Umeå. Eller dörren till ett kylskåp.

Trolli rör sig oregelbundet.
I den wobblern har jag bakat in det mesta som jag hittills har
lärt om wobblerbygge.
Resultatet blev ett bra trollingbete.

Det jag har haft i sikte i utformandet av Trolli är öring. I lagom vattentemperaturer nappar öringen bäst på ett snabbt fiskat livligt bete. Det är lite svårt att undvika att en insjölax, gädda eller annan rovfisk smäller på det också. Fast sådant brukar man oftast inte uppleva som ett problem. Nåväl - om man bortser från att gäddan har ett garnityr som ganska lätt skadar både linan och beten.

Trolli 13 cm har en djupgående av ca 1 meter då man släpar den i 6,5 km/h med en 0,45mm nylonlina på mer än 30 meters släplinelängd. Den mindre storleken går något grundare och Trolli 16 cm dyker ned till ca 2 meter. 
På ett ungefär.
 
13 cm                16 cm