Webshop startsida


Tillbaka ett steg
                                 
 Bananen
Finns i 3 storlekar 12 (Tolvan), 10 (Tian) och 8 (XL)
Bananen är nog den första mormyskan som jag börjat jobba med. Ursprungligen kommer modellen från Finland och var min favorit för siken och harren. Trots den klena kroken och lossnande färgen i den ursprungliga modellen så var sorgen stor då den försvann från butikerna och gick inte att få tag på längre.
Går inte de här att göra själv på något sätt? - tänkte jag utan att veta vad jag gav mig in på.
Nu - ungefär 30 år senare tycker jag att jag fått den att funka rätt bra.
Bananen kan man kalla för en allround-myshka. I och med att den är avlång så krokar den abborren bra. Den smala profilen gör att den inte ser alltför stor ut för siken heller. Den slanka formen med platta undersidan gör att man kan få den att simma en del åt sidan också. Harren och rödingen brukar tycka om sådant.
Fast det viktigaste är nog att den liknar gli (fiskyngel) och säg den rovfisken som inte tycker om att mumsa i sig ett gäng sådana emellanåt.
Kroken har jag valt ut med seghet i åtanke. Den är stark utan att vara så hård att den knäcks vid belastning. Jag grundar inte detta  på någon "det här tycks vara bra, funkar väl? - känsla" utan jag har vaskat fram krokarna från träsket av olika krokmodeller och fabrikater genom att testa och testa. Och testa.

Kroken är bra.

De angivna styrkorna beskriver hur mycket vikt kroken orkar bära belastad från krokbotten med en 1 mm ståltråd. Det är ett rätt så elakt sätt att pröva en stackars krok på. I verkligheten tränger hela krokspetsen med hullingen in i brosket på fiskmunnen och då blir kroken mångdubbelt stark.
Ha i åtanke att 6-7 kg belastning får ditt bästa havsfiskespö att skrika efter hjälp - eller knäckas i tusen bitar ...  
Största fisken som jag vet är tagen på Bananen är en röding på 8080 g. Den är tagen i Malgomaj med Tolvan i färgen 20. Färgen går nu under namnet Ragnaröding efter henne som lyckades lirka upp den enorma fisken genom pimpelhålet.
Helt otroligt!

Lillen    Tolvan
      
Tian
          XL