Vy

Kikmete.se

Recept



Ugnsbakad rödingfilé
Ett kanonrecept av en annan känd sverigefinne. Tydligen är vi fler än man anar... Grabben heter Tommy Myllymäki.

Det här behöver du för 2 hungriga fiskare:

Till fisken
File´ (benfri) av röding
Olivolja
Salt


Till Såsen
50 g löjrom
150 g rumsvarmt smör
1/2 bananschalottenlök (hackad)
1/2 dl vittvin
En skvätt vittvinsvinäger

Tillbehören
Gurka
Gröna äpplen
Citronsaft
Smörgåskrasse
Pepparrot
Olivolja
Salt

Så här gör du:
Börja med såsen. Koka ihop vittvin, vinäger och den hackade löken tills det återstår bara ett par matskedar.
Sila bort löken. Vispa in smöret en bit åt gången medan såsen bubblar lite lätt.

Skala och tärna gurkan och äpplen. Precis före serveringen ska man värma upp dem i en kastrull med olivolja och citonsaft. Tanken är att de ska inte kokas till mos utan bara snabbt värmas upp.

Strö salt på fisken och pensla den med olivolja. Lägg fisken med skinnsidan uppåt i en ugnsfat. Ugnen ska hålla 150º C. Fisken ska inte stekas länge utan meningen är att den ska vara lite rå i mitten. Alltså fisken är klar då du kan lätt lyfta av skinnet på den. Ordenligt tjocka fileer behöver förstås lite längre tid. Innertemperaturen ska ligga på 44º C.

Lägga upp:

Ställ fiskbiten på tallriken och stör gurk/äppelblandningen över den. Häll på ordentligt med sås som du blandat in löjrom i precis före servering. Strö på riven pepparrot och hackad krasse.

Resultatet bör bli ungefär så här


Fixar du en middag av det här slaget kommer du att ligga bra till i förhandlingarna om framtida fiskeresor.

160222 Lasse

 

Tillbaka