Kikmete.se
Recept
Torrkött på tjäder
Släng renarna - det här är mycket godare!
Så här gör du:
Ta en bunke och fyll i så pass mycket vatten att en hel tjäderbröst kan simma fritt i den. I med salt. Vattnet ska vara rejält salt. En näve socker verkar inte skada heller.
Låt tjäderbrösten ligga i saltlaket i ett dygn gärna någonstans där det är lite lagom svalt.
Skär lös filéerna. Var noga med att skära bort alla blodiga bitar för de förstör bara slutresultatet.
Torka köttet i 1 1/2 dygn i 50º C. Torktiden kan variera mycket beroende på tjockleken på filéerna och av den rådande luftfuktigheten. Vänd bitarna emellanåt och provtryck dem med fingertoppen. Är köttet fortfarande mjukt så låter du bitarna torka några timmar till. Den rätta konsistensen är inte genomhård utan gummiaktig (tänk bildäck). Alltså hård, men ändå med viss svikt.
Ät och njut!
100914 Lasse