Vy

Kikmete.se                                                         Tillbaka

Ta reda på fångsten


Slipa knivar
Det går att göra saker på många olika sätt. Ofta blir allt så väldigt omständigt om man ska göra någonting enligt alla konstens regler. Det går också göra saker och ting enkelt.
Här kommer ett lite enklare alternativ.

Skaffa dig en diamantbryne. Den ska vara relativt finkornig. Då man slipar metall fungerar det inte så bra att slipa rakt mot merallstycket utan lite snett över den.

Det samma gäller för knivar.

Håll knivbladet i lagom vinkel mot brynet och för knivbladet snett över brynet i typ 45° vinkel. Försök behålla samma vinkel och jobba genom knivbladet med små fram och tillbaka rörelser ända från handtaget till knivspetsen.
 
Upprepa proceduren med andra sidan av knivbladet.


Ifall du skulle kunna nu se knivbladet med en mikroskop skulle du märka att kniveggen var böjd åt ena hållet. Det kallas för slipgrad (eller nåt sånt). Kniven blir inte vass innan du har slipat bort graden.

Det gör du enklast så här.


Håll kniven i samma vinkel mot brynet som du höll då du slipade den. Dra knivbladet över brynet som brynet vore ett rätstål. Alltså dra knivbladet sidlänges över brynet. Upprepa proceduren några gånger på varje sida om knivbladet. Det behövs inget tryck utan hellre en lätt men jämn rörelse.

Blir inte kniven vass nu så får du återuppta slipandet följd av borttagning av slipgradet.

Hur vet man om kniven är vass?
Kan du raka dig med kniven är den vass.
Tips: Prova inte raka dig i ansiktet utan börja med något mindre känsligt område först ...

090630 Lasse