Vy

Kikmete.se

Recept



Sik med mandeltäcke

Enkelt, men ...

Det här behöver du:

Siken
(mängderna får du lista ut själv)
Filè av sik. Fjälla fisken och plocka/skär bort benen vid sidolinjen
Mandelspån
Smör
Salt
Peppar

Till Såsen
2 äggulor
150 g klarnat smör
En skvätt vittvinsvinäger
Saft av en 1/2 citron

Tillbehör
Stekt eller kokt sparris fungerar finfint. Smörstekta morötter är också goda. Varför inte kombinera bägge två.

Så här gör du:
Börja med såsen. Koka ihop vinägern något. Släng i ett par äggulor som ska vispas hårt medan de värms upp. Blandningen ska vara het, men den ska inte koka. Annars får du äggröra. Vispa i ett par matskedar vatten.
Strila i klarnat smör (varmt) medan du vispar för glatta livet.
Har allt gått enligt planerna bör såsen har tjocknat utan att ha skurit sig.
Smaksätt såsen med lite citron.

Se till att fisken har uppnått rumstemperatur före stekning. Och fileerna får inte vara blöta. Det fungerar bra att torka fisken med hushållspapper.

Strö på lite salt och peppar på fiskfileerna och lägg på ordentligt med mandelspån. Börja steka fiskbitarna med skinnsidan ner. Pannan ska vara het, men med måtta.
Det går inte att ha för mycket smör på pannan (heh heh).
Något före fiskbitarna är genomstekta - vänder du på dem och steker dem en liten stund på mandelsidan.

Så här kan det se ut:

Bra käk!

150208 Lasse

 

Tillbaka