Vy

Kikmete.se

Myter om fisk och fiske



Det går inte att fiska ut abborren i havet!


Jag pratade en gång med en äldre farbror om hur pimpelfisket har förändrats i havet under de sista decennierna. Jag berättade om storabborrarna man kunde få på mormyska i vikarna på våren. Vid den tiden var folk ute efter siken och harren och abborre klassades lite som skräpfisk. Då siken inte var inne så gick folk in för att pimpla abborre istället.
Sedan kom sälen och det var inte längre någon vits att lägga nät för siken. Så de yrkesmässigt fiskande (både yrkesfiskare och svartfiskare) gick in för att fiska abborre och gädda inne i vikarna. Om jag har förstått det hela rätt så var de just de fiskarter som efterfrågades nere i mellaneuropa.
Och de hade en rykande åtgång.

Men problemet är bara att abborren inte riktigt pallar för något större fisketryck, konstaterade jag för den garvade kustfiskaren.

"Nähä du, fick jag som svar, du kan aldrig fiska ut abborren i havet"!

Men sanningen är nog en annan.

Abborren vid kusten är nog en ganska stationär fisk. De lever en stor del av sitt liv på en väldigt begränsad yta. Och samlas för att leka på grunt vatten inne i vikarna. Och där är de väldigt lättåtkomliga för de som äger en bunt med nät. Fiskar man hårt vid leken har man inte bara plockat upp en massa fisk utan också förstört möjligheterna för deras fortplantning. Upprepar man detta under ett par år och slänger in en massa skarv i formeln så får man nog fram exakt det resultat som vi har nu.
Alltså hemskt dåligt med abborre jämfört med vad som fanns förut.

För kruxet är att abborren växer hemskt sakta. Om man jämför t ex abborre med lax så är en storlax på typ 10 kg bara 4-5 år gammal. I jämförelse kan en abborre på 25 cm vara 10 år gammal.

Så om du har tömt en havsvik på abborre så hinner du bli gammal innan du åter har ordentliga abborrar där att fiska efter.






Tillbaka