Kikmete.se
Recept
Lyxig fisk
Grillad pilgrimsburgare med ägg på DUÅ-vis samt halstrad röding med pepparrotsås. (DUÅ är en finfin gourmetbutik i Umeå, där du kan fixa nappet över disken ifall fisken vägrar i sjön.)
Grillad pilgrimsburgare
Förrätt
Det här behöver du:
Pilgrimsmusslor 1st/portion
Ägg 1st/portion
Matolja
Salt
Svartpeppar
Formbröd
1 dl matyoghurt
1 msk limejuice
1 msk honung
Smör
Persilja
Gör så här:
Dela musslorna på längden och torka dem på hushållspapper. Pensla på lite olja och grilla dem snabbt på en riktigt het torr grillpanna. Salta och peppra och låt dem svalna.
Bröd
Stansa ut små rundlar (ø 40 mm) av formbrödet. Stek dem guldbruna i smör.
Ägg
Koka äggen (1st/portion) 2 timmar i 65°C. Konsistensen blir riktigt häftig. Helt enkelt genialt!
Såsen
Blanda ihop matyoghurt, limejuice, honung, salt och peppar.
Montering
Klicka på lite sås på den undre brödskivan. Strö på lite persilja och lägg dit en pilgrimsmussla med ett brödlock ovanpå. Knacka upp äggen försiktigt och häll över på tallriken. Lägg några klickar av såsen på tallriken. Strö lite peppar och salt på äggen och lite persilja runt på tallriken.
Till förrätten kan man med fördel servera samma vittvin som man har hällt i kocken under matlagningen.
Förrätten kan se ut så här:
Halstrad röding med palsternacka/potatismos och pepparrotsmörsås
Huvudrätt
Det här behöver du:
Till fisken
Benfri rödingfile (1st/portion) med skinnet kvar
Salt
Peppar
Smör
Till mosen
Mjöliga pären
Palsternackor
Grädde
Smör
Salt
Till såsen
Finhackad schalottenlök
1/2 msk smör
2 dl torrt vittvin
75 g smör (rumsvarmt)
Salt
1 msk riven färsk pepparrot
Till tillbehören
Tärnade kokta rödbetor
Balsamvinäger
Olivolja
Salladsblad
Salt
Hur gör man?
Börja med att koka rödbetorna mjuka. Skala och tärna dem i ganska rejäla bitar. Blanda ihop dem med balsamvinäger, olivolja och salt. Servera rödbetorna vid sidan av fisken på en salladsbädd.
Koka potatisen och palsternackorna i lättsaltad vatten tills de är mjuka. Pressa dem och vispa in grädd/smör/salt blandningen tills du får fram en lämplig konsistens.
Fräs löken i smör i en kastrull. Släng i vinet och låt det koka ihop en aning. Vispa in smöret och pepparroten först precis innan servering. Annars kommer såsen att skära sig. Smaka av med salt.
Stek fisken på en stekpanna med skinnsidan ned tills du får fram en trevlig kulör. Försök inte steka fisken färdig på stekpannan - den har lätt att bli torr då. Efterstek fisken istället i ugnen på låg värme - typ 100°C.
Huvudrätten:
Det där var faktiskt riktigt gott!
090416 Lasse