Vy

Kikmete.se                                                         Tillbaka

Ta reda på fångsten


Koka klurigt
Ett enkelt sätt att få fram ett riktigt kulinariskt mästerverk.

Det här sättet att tillaga fisk kräver en absolut felfri råvara. Det ska vara fisk av ypperlig kvalité. De fiskarter jag tycker lämpar sig bäst är öring, röding, harr och abborre. Fisken ska avblodas vid fångsten och tillagas färsk. Fryst fisk gör sig inte så bra. Lämplig storlek är 5 hg-1 kg.
Rensa fisken dvs. ta bort inälvorna och gälarna. Huvudet ska vara kvar.
Koka upp 3 gånger fiskens vikt med vatten. T ex en fisk på ett kilo behöver 3 liter vatten. Salta vattnet rätt rejält. Använd näven i stället för ett kryddmått.
Ta fram ett avlångt fat med tillräckligt höga kanter. Fisken ska kunna ligga raklång och du ska gärna få plats med vattnet också.
Lägg fisken i fatet och häll på det kokande vattnet.
Då vattnet börjar bli ljummet är fisken klar. Det brukar ta ca en timme.

Inför servering lossar man fiskköttet lite snyggt och serverar med någon god sås och lämpliga tillbehör som potatis eller ris. Lite vittvin brukar också kunna slinka ner.


Det låter som ett märklig sätt att laga till fisk, men det blir faktiskt riktigt, riktigt bra!

100124 Lasse