240707


Vikt 75 kg

Jag var faktiskt ner i 72 kg i vikt, men det var nog lite väl lågt. Det är fortfarande enkelt för mig att stanna viktnedgången. Det är bara att stoppa i mig några brödskivor emellanåt så börjar viktkurvan ändra vinkeln och börja åter sträva uppåt.
Förmodligen har jag fortfarande kvar en släng av insulinresistens. Eller att det är ett släktdrag som jag ärvt med generna för diabetes 2 är inte direkt ovanlig i släkten.

Numera äter jag annars mestadels djurbaserad föda dvs kött, fisk, ägg, smör och sånt. Det har gjort att mina blodvärden är fina och egentligen alla krämpor är borta.
Det är faktiskt lite märkligt, men jag har faktiskt aldrig ont i huvudet, ryggsmärtorna är bara ett dåligt minne och jag blir inte ens förkyld längre.
Förmogligen fungerar det hela så enkelt som att om man äter den födan som vi har vant oss med under evolutionen under de senaste årmiljonerna så blir man av med de annars så vanliga små inflammationer. Våra kroppar har helt enkelt inte anpassat sig till att äta mycket kolhydrater. Kolhydraterna har egentligen bara funnits i stora mängder efter vi lärde oss att förbruka jord för ca 10-12000 år sedan. Tiden före det levde vi som jägare/samlare och fick kolhydrater i oss i större mängder bara under den perioden då det fanns bär och frukt att äta.

Sötma har nog varit en viktig smak för den forntida människan. Det finns inte många farliga växter som som smakar sött. Om det nu finns några överhuvudtaget. Det har varit växternas välkomstsignal till oss - kom och ät! Genom att göra bär och frukt söta har det fått oss att äta dem och sprida deras frön som följt med fruktköttet.
Alltså win-win läge!
Sötman i frukt/bär består mestadels av fruktos. Precis som på vanligt socker som består av glukos och fruktos. Glukos smakar inte sött utan det är fruktos som ger sötman.
Fruktos är lite klurig på det sättet att den gör oss snabbt lite insulinresistenta och bukspottskörteln måste spruta ut mer insulin i systemet för cellerna börjar reagera lite sämre på den. Mycket insulin dämpar mättnadshormonet leptin och då kunde vi äta ännu mer bär och frukt. Och fruktos gör faktiskt folk lite slöa och sega också och då förbrukar vi inte lika mycket energi och kunde bygga upp en fettreserv kring midjan inför vintern.

Alltså sötman har varit en överlevnadssignal på hösten som gjort oss feta för att klara oss genom den återkommande svälten på vintern. Och den mekanismen finns kvar.
Och gör oss feta, sega, slöa och huuuungriga.

Vad tror ni finns i stort sett all industimat i stora mängder?
Socker dvs 50% glukos och 50% fruktos. HFCS dvs HighFructoseCornSuryp alltså majssirap med högt fruktoshalt. Och andra liknande produkter som innehåller fruktos.
Egentligen är all industrimat tillverkad av finfördelat stärkelse (vete), oljor gjorda av frön (soja, majs, solros, raps mfl) och glukos/fruktos och stora mängder olika kemikalier som binder ihop, smaksätter, gör slätare konsistens, ger färg och ökar produkternas livslängd.
Om du inte tror mig så titta i innehållsdeklarationen på någon "matprodukt" som säljs i en färggrann papplåda i affären.

Varför serverar restaurangerna och snabbmatkedjorna drickat före maten? Och det drickat är mest alltid söt.
För den innehåller fruktos som gör oss hungrigare och villigare att äta mer. En söt dricka före maten får kunden att beställa mer mat helt enkelt, för den dämpar mättnadshormonet.

Kul vad!

Det finns ett gammalt klokt ordspråk som lyder: Kunskap ökar smärtan!
Och jag tror att jag förstår innebörden av det där bättre nu än då jag var yngre. För nu börjar jag ana vidden på problemen med övervikt och alla andra problem den för med sig.
Människorna är utsatta för effekterna av det hur livsmedelsindustrin uttnyttjar signalsystemet som styr våra kroppar. Och de gör det inte av ondska, eller att de smider onda planer för att skada människorna.
Nej inte alls. De gör sitt jobb så bra de kan för att tjäna pengar till sig själv och till de som äger aktier i bolagen. Precis som alla andra.

Smaka på det - det smakar fan inte sött ...  och gör faktiskt lite ont i själen.


240707 lasse


 

 

Tillbaka