230125


Vikt 76 kg !!!

Numera väger jag faktiskt exakt lika mycket som den unge mannen som skidade runt i kring Aakenus-fjället i det finska lapphelvetet med signalradio i ryggsäcken och Sako-kopian av en kalasnikov hängandes runt halsen lite mindre än hundra år sedan.
Förmodligen är det ungefär så här jag ska väga. Det känns bra.

Vägen hit har varit krokig och lång.
Den jäveln som säger att det här med att tappa vikt är en baggis - bara röra på sig mer och äta mindre - riskerar att få sig en smäll. Eller två.

Det hela är en riktigt fascinerande kombination av biologi, mänsklig natur, evolution, politik och förstås pengar. Och är frikostigt kryddat med mycket girighet och häpnadsveckande dumhet. Det finns förstås glittrande stjärnor av briljanta tankar också, men sådana sällsynta fenomen dras ner i dyn av de som tjänar pengar/makt på eländet.

Var ska vi börja?
Kalorier är ju grunden till allt ont - så det blir en bra startpunkt. Nu ska jag göra en tillsynes enkel sak så in i &/%¤%&&/ komplicerat.

Alltså - teorin om övervikt går ut på att vi får i oss för många kalorier och gör av färre än vi förbrukar. Och de kalorier som blir över gör kroppen om till fett och sparar till framtida behov. Och detta är en obestridlig fakta som grundar sig på termodynamikens lagar.

Följaktligen kan man dra slutsatsen att orsaken till att du/jag blir feta beror på det att vi är dummare än de smala människorna och har inte vett nog att begränsa intaget av mat och förstår inte att motion är bra. Alltså är vi både dumma, lata och också glupska.
Som med alla riktigt bra lögner så finns det en korn av sanning där. I det här fallet består sanningen av att energiöverskott sparas i form av fett.
Resten är skitsnack.

Grovt förenklat är en kalori mått av energi-innehållet i en livsmedel. T ex  om man eldar upp ett gram fett så får man fram 9 Kcal energi i form av värme. Och i teorin behandlar människokroppen kalorier från olika matvaror likvärdigt ungefär som en dieselmotor gör med bränslet från olika mackar.
Är det så? Inte ens nära. Vi är biologiska varelser och en bra dieselmotor är ihopplockad av metallbitar hos Toyota.

T ex 2000 Kcal selleristjälkar som du smaskar i dig genererar dig ca 0 kalorier.
?
Jo-själva bearbetningen av högen med selleri tar mer energi än den genererar. Samma gäller alla livsmedel i varierande grad. Ju mer finfördelad, energität, lättsmält maten är desto mer energi kan din kropp pressa fram ur det. I djurförsök har man kunna konstatera att bara genom att finfördela födan kan man med exakt samma antal kalorier orsaka försöksdjuren fetma.
Så kalori är inte riktigt en kalori ...

Därutöver genererar våra kroppar olika hormonella svar på käket vi trycker in genom brödinkastet.
I vårt blodomlopp snurrar ca ETT TESKED glukos (blodsocker) runt och håller kroppen på gott humör. Nivån är väldigt noga reglerat av kroppen med hjälp av olika hormoner. Hamnar nivån till 1/2 tesked börjar vi krokna och blir nivån 2 matskedar börjar glukosen skada blodkärl.
Så då du återigen äter en macka och sköljer ner den med en läsk så innehåller den kombinationen socker och finfördelad stärkelse ungefär som en hel näve full i socker.
Det får kroppen att signalera för nödläge. Ifall man inte genast lyckas städa undan all glukos så kommer de små blodkärlen i t ex ögonen, njurarna, fötterna att ryka. Därför trycker kroppen ut en massiv dos av insulin som försöker övertyga cellerna i kroppen att ta in glukos utav bara den. Men för mycket är för mycket och då omvandlar levern överskottet till fett som sparas lite på olika ställen där våra könshormoner tycker är lämpligt. Killar får fettet runt midjan och tjejer på brösten och häcken.
Och ifall du utsätter kroppen för dylikt nog många gånger så börjar kroppens celler svara sämre och sämre på insulin. Och då trycker bukspottskörteln ut än mer insulin för att kunna städa undan glukosen och dina celler blir än okänsligare mot dess verkan.

Och Voilá - du är en lycklig ägare av insulinresistens som är grundorsaken till alla livstilssjukdomar som existerar. Från liktorn till hjärncancer.

Å andra sidan om du äter mat som inte innehåller så mycket kolhydrater så går det hela mycket mer sansat till i kroppen. Blodsockret åker inte till skyarna och insulinpåslaget blir lägre.

Och nu kommer det riktigt häftiga saker.

Anledningen till att vi har fettansamlingar på kroppen är att de fungerar som en energireserv i lägen tillgången till mat tryter. Då vi är unga och friska och inte insulinresistenta kan kroppen utan problem växla mellan att göra energi av maten vi intar och att bränna fett då vi inte äter.

Ju mer insulinresistenta vi blir desto sämre fungerar det systemet. Kroppen bränner inte lagrad fett ifall insulinnivåerna är förhöjda!!!!

Läs så många gånger att det sjunker in - det där är nyckeln.

Alltså intag av mat som sabbar insulinkänsligheten gör att fettlagringen får en backventil som bara tillåter kroppen att spara extra energi och hindrar den från att använda det.
Och där har vi anledningen varför feta människor är hungriga så ofta. De kan (nästan) bara använda glukos som energi.

Alltså teorin om för många kalorier är förenklad skit och svammel. Rent fel faktiskt.
 
Det viktiga är vad våra kroppar, med hjälp av hormoner, gör av den intagna maten.

det här var bara början ...

230125 lasse


 

 

Tillbaka