151111


Vikt 88 kg.

Tiden går rätt snabbt. Och livet gör ganska tvära kast emellanåt och medför svårigheter med kosthållningen. Och i mitt fall medför alla avsteg från den strikta kolhydratfattiga dieten några extra kilon runt midjan.

Utan pardon.

Men det fina är att om jag återgår till att äta mig mätt utan kolhydrater så stabiliseras vikten tillbaka till den ursprungliga inom ett par veckor eller månader lite beroende av längden på avstegen ...

Så nu finns det ingen tvekan om hur jag ska förhålla mig till stärkelse, socker och sånt härefter.
Adjöss! Gå utan saknad.

Så här verkar det hela hänga ihop.

Äter man mycket kolhydrater så trycker kroppen ut en massa insulin för att stabilisera blodsockret. Tyvärr så fungerar insulinet samtidigt lite tråkigt på det sättet att den är inblandad i processen att samla överskottsenergin i kroppen på en i form av fett.
Det finns andra hormoner än insulin som gör samma sak t ex kortisol. Höga kortisolvärden får man om man stressar mycket.
Ringer det en klocka någonstans? Farligt att stressa ... hmmm.

Höga blodsockervärden är skadliga på andra sätt också.

Om du tänker så här. Gillar man sött så brukar det bli så att efter en tid räcker inte sötman riktigt till längre utan man vill ha än mera sötma. Samma sak med salt också. Maten har tendensen att bli saltare och saltare med tiden. Och förbrukar man heroin så vill hjärnan/kroppen få mer och mer av det goda ...

Och våra stackars kroppar försöker tygla det höga blodsockret med mer insulin. Och ännu mer insulin. Och till slut börjar våra kroppar och vävnader bli vana med mycket insulin och tappar känsligheten för den. Och för att kunna få ner blodsockervärden så måste bukspottskörteln trycka ut än mer insulin i systemet.

Till slut kraschar blodsockerregleringen och voilá: Du är en "lycklig" ägare av diabetes typ 2.
Och sedan som grand final - utan insulintillskott slutar man fiska ganska snart och går istället över till att mata maskar i backen.

Det andra trista med  höga blodsockervärden i kroppen är att man lättare får infektioner. Det låter inte så farligt eller hur. Typ snuva och sånt.

Men om man säger ordet kärlförträngning låter det hela plötsligt mer som hjärtattacker, blodproppar och slaganfall och andra lite dystra saker som har tendens att medverka i det att man slutar fiska.
Kärlförträngningar får man då kolesterolet i blodet försöker lappa ihop infekterade kärlväggar som man fixat fram med wienerbröd till kaffet.

Usch!

Så det var inte saltet, fettet eller avsaknaden av grönsaker och lightprodukter i kosten som är problemet med kosten.
Utan det myckna sockret och stärkelsen.

Men kostråden då? Mättad fett är ju farligt? Det är ju margarin, bröd och lightcola vi ska äta och dricka.

Är det verkligen så?
Återkommer.

 

 

Tillbaka