Vy

Kikmete.se

Recept



Halstrad lax med paprikasås

Det går med fördel att använda andra (feta) fiskarter till receptet; typ öring, kanadick eller röding.


Det här behöver du:

Till fisken
Laxfilé (benfri) i lagom portionsbitar (se foto)
Smör
Salt
Peppar

Till såsen
Gul paprika
Apelsin
Schalottenlök
Fiskbuljong
Grädde
Smör
Salt
Peppar

Tillbehören
Morotstavar
Smör
Salt
Salladslök


Så här gör du:

Stek fisken med skinnskidan ner i en lätt smord grillpanna. Vill du få en snofsig rutmönster på skinnet lägger du fiskbitarna i 45° vinkel mot räfflorna på pannan och snurrar dem 90° efter en stund. Salta och peppra ett ugnsfat och lägg fiskbitarna på fatet med köttsidan ner efter att du har stekt dem. Efterstek 20 minuter i ugnen i 100° C.

Fräs schalottenlök och paprikabitar i smör. Häll i lite nypressad apelsinjuice (< 1dl) fiskbuljong, grädde och låt koka en stund. Klicka i ordentligt med rumstempererat smör och mixa allting slätt med en stavmixer. Håll såsen varm, men låt den INTE koka mer.

Fräs morotstavarna i smör tills de blir nästan - men inte riktigt - alttigenom mjuka. Smaka av med salt.

Dela salladslökarna på längden och låt dem sjuda i lättsaltat vatten tills de är mjuka.


Så här kan det se ut:

090504 Lasse

 

Tillbaka