Kikmete.se
Recept
Halstrad lax med paprikasås
Det går med fördel att använda andra (feta) fiskarter till receptet; typ öring, kanadick eller röding.
Det här behöver du:
Till fisken
Laxfilé (benfri) i lagom portionsbitar (se foto)
Smör
Salt
Peppar
Till såsen
Gul paprika
Apelsin
Schalottenlök
Fiskbuljong
Grädde
Smör
Salt
Peppar
Tillbehören
Morotstavar
Smör
Salt
Salladslök
Så här gör du:
Stek fisken med skinnskidan ner i en lätt smord grillpanna. Vill du få en snofsig rutmönster på skinnet lägger du fiskbitarna i 45° vinkel mot räfflorna på pannan och snurrar dem 90° efter en stund. Salta och peppra ett ugnsfat och lägg fiskbitarna på fatet med köttsidan ner efter att du har stekt dem. Efterstek 20 minuter i ugnen i 100° C.
Fräs schalottenlök och paprikabitar i smör. Häll i lite nypressad apelsinjuice (< 1dl) fiskbuljong, grädde och låt koka en stund. Klicka i ordentligt med rumstempererat smör och mixa allting slätt med en stavmixer. Håll såsen varm, men låt den INTE koka mer.
Fräs morotstavarna i smör tills de blir nästan - men inte riktigt - alttigenom mjuka. Smaka av med salt.
Dela salladslökarna på längden och låt dem sjuda i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
Så här kan det se ut:
090504 Lasse