Kikmete.se
Recept
Gravallvarligt
Så här inför helgen lite proffsrecept från kocken Kenneth "KokinPerkele". Han ser ut på det här viset.
Savgravad Lax
(öring, sik eller kanadick går lika bra)
Det här behöver du:
Benfri fiskfile
1 dl socker
1 dl salt
3 msk krossad vit- eller svartpeppar
3 dl sav från björk
1 grabbnäve nyplockade musöron, dvs björkknoppar
Hur gör man?
Tappa saven från björken. Det gör man på våren just innan löven slår ut. Koka ner saven till en tredjedel. Alltså 1 liter björksav ska ge 3 dl.
Blanda socker, salt och peppar.
Gnid in fisken med kryddblandningen och låt stå i rumstemperatur i två timmar.
Tillsätt saven och björkknopparna.
Ställ fisken i kylen.
Fisken ska vändas vart sjätte timme och är färdiggravad efter 24 timmar.
Tillbehör
Nykokt potatis, sparris och färska spröda björkknoppar. Hovmästarsås med en klick cremefraiche.
"Vinförslag"
En skvätt kyld Musdricka. Musdrickan består av lika delar brännvin och björksav.
Gravad Lax med Liquid Touch
Det här behöver du:
Benfri fiskfile
1 dl socker
1 dl salt
3 msk krossad rosépeppar
Färsk rosmarin
2-5 msk Hickory liquid smoke (finns på ICA)
Dill
Hur gör man?
Se föregående recept. Ersätt björksaven med liquid smoke (den behöver inte kokas ihop).
Så här ska det se ut:
Simsalabim, så har du ädelfisk i vårskrud!
090403 Lasse