Vy

Kikmete.se

Recept



Gösses vad gott!
Inte speciellt svårt

Det här behöver du:

Gös
(mängderna får du lista ut själv)
Filè av gös i rätt stora bitar. Och benfritt ska det vara.
Jag brukar strö på lite lätt med salt över fisken typ en halvtimme före tillagning. Jag tycker att sältan i fisken blir jämnare på det viset. Måhända att fisken blir lite fastare också.

Till Såsen
1/2 l grädde med 40% fett
2 dl vitt vin
Skrovet från en gösrackare

Tillbehör
Potatis är inte helt fel. Klarar midjemåttet att äta sådant så smakar det ypperligt.
Annars kanske sparris.
Svamp t ex fårticka, som man "steker" i en skvätt grädde. Dvs skicka grovskivad svamp med en generös skvätt av grädde på stekpannan och koka bort grädden och fortsätt steka svampen i gräddresterna tills de får lite färg.
 
En lite klurig tillbehör är ugnsgrillade citronklyftor. De blir lite mjukare och sötare i smaken då de får färg.
Rätt goda blir de faktiskt.


Grädd "stekt" fårticka


Så här gör du:
Börja med såsen.
Fyll vatten i en kastrull så pass att gösskrovet blir täckt. Koka i 20-30 min och sila buljongen ner i en traktörpanna. I samma veva kokar du ihop grädden tills den blir rätt tjock.


Gräddreducering på G

Tillsätt vin i buljongen och låt gösbitarna sjuda i den i 5 minuter. Att stormkoka fisken är ingen bra idé för då kommer den att falla sönder och du får äta gösgröt. Smaken är kanske den samma - men neej ...

Tillsätt nåt billigt vittvin, men inte sådant som är alltför syrligt. Kanske chardonnay vore ett bra val.

Att sjuda fisken i buljongen hette det.


Sedan lyfter du bort fiskbitarna från buljongen och kokar ihop den tills en fjärdedel kvarstår. Häll resten i gräddreduceringen och blanda. Voilá - du har en hemskt god sås!
Smaka av såsen med lite salt och peppar.

Innan serveringen värmer du upp fiskbitarna en stund i såsen.

Så här brukar resultatet bli

Den här gången kan du höja poängsaldot rejält inför förhandlingarna av framtida fiskeresor genom att korka upp en flaska av lite finare "bubbel" till maten.

200819 Lasse

 

Tillbaka