Vy

Kikmete.se

Recept



Friterade laxagn

Fastfood i min smak


Gör så här:

Skaffa lite agnfisk för lax dvs. strömming och rensa fisken enligt fotot.

Blanda ihop rågmjöl alt. rågsikt och salt. Blandningen ska vara rejält salt. Lyckas du få blandningen för salt har du gjort det bra - det ska inte gå.
Ta en tjock gjutjärnskastrull och häll i ordentligt med frityrolja - typ 1 l.
Släng ner strömmingarna i mjölbunken 3-4 st i taget och se till att de blir väl täckta med mjöl.


Oljan ska vara riktigt varm innan du börjar fritera. Jag gissar att den lämpliga temperaturen ligger kring 190° C. Det går också testa temperaturen med en bit ljust bröd. Blir brödbiten brun innan du lessnar är temperaturen rätt OK.
Att hålla till ute på utegrillen en solig dag brukar vara rätt kul. Dessutom slipper man oset inne i huset. Jag rekommenderar att du har locket till kastrullen nära till hands för anläggningen kan ta fyr. Det har hänt mig.



Fritera strömmingarna rätt hårt. De är godast när de är lite knapriga.

Väl kylt vitt vin + en nubbe brukar sitta bra till fisken ...
  
090525 Lasse

 

Tillbaka