Vy

Trolla havsöring - uppdaterad version

Jo. Att trolla havsöring är fortfarande enkelt. Eller ganska enkelt. Om man bortser från att man ska köra på grunt vatten i havet där stora stenar brukar attackera stackars propellern. Och det brukar blåsa rätt bra emellanåt. Och gunga rent av duktigt också.

Nåväl.

Jag tänkte komma med lite fler detaljer som kan föra dig en aning närmare fångsten av en blank och prickig fisk. I havet, men också i insjöar. Måhända.

En sak som hemskt många gör fel på är placering av spön i båten. Jag brukar flina ganska brett då jag ser en båt som likanar en igelkott med spöna riktade rakt upp mot måsarna.
Är det frågan om spön för sidoparavaner så är det ok. Men Ifall man riktar spötopparna uppåt för beten fiskade rakt bakom båten - så är det obra.

Vad är problemet?
Så här är det. Ofta fiskar man med rätt långa släplinor. Och ute på sjön blåser det ofta och gärna.
Det som händer med linan med ett spö som pekar uppåt med toppen är att linan hänger i luften och buktar nedåt. Och blåsten får ofta linan att bukta åt sidan också.
Hur tror du sådant påverkar mothugget. Bättre?
Nej - just det. I värsta fall försvinner kraften helt. Och i bästa fallet påverkas mothugget bara negativt som bara den.
Men aldrig blir det bättre.

Spön med beten fiskade rakt bakom båten ska ha spötopparna nära vattenytan. Dessutom ska de vara riktade snett bakåt. Då ökar chanserna att öringsrackaren får fast kroken i mungipan. Inte med några procent utan ...


Det finns ytterligare en detalj som kan vara bra att tänka på då det gäller spöhållare. Jag brukar ställa spöet så långt fram i spöhållaren som det går. Då kan spöet inte åka framåt vid hugget. Men kolla så att linspridaren inte kan fastna i kanterna av spöhållaren. Sådant kan ställa till det rätt bra.

Spön för sidoparavaner ska man inte heller sätta väldigt högt upp i båten. Av någon anledning som jag inte har blivit klok på så fastnar fisken sämre om spöet är t ex placerad högt upp på båttaket.
Fel vinkel kanske?
Det är bättre om spöet står i en vanlig spöhållare vid relingen, fast riktad snett uppåt den här gången.
Prova så ska du få se.

Och här kommer "1000dollar-tipset"!
Rigga alltid ett bete exakt rakt bakom utombordaren. Läs noga - exakt rakt bakom. Alltid.
Avståndet mellan båten och betet varierar för dag till dag. Kanske rent av timme för timme.
Testa dig fram. Oftast är avståndet 15-21 meter som funkar bäst för mig.
En lite större wobbler brukar fixa jobbet. Ja- alltså fånga öringen.
Spöet ska sitta i en vinkel typ 45º grader med spötoppen exakt bakom utombordaren. Och inte så högt ovanför vattenytan.
Ta det här rådet som om den skulle komma direkt tagen ur någon helig skrift.
Alltså en skärva av den absoluta sanningen!

"Rättriggad" i alla riktningar

Hur ska man ställa bromsen på rullen? Stenhårt? Ännu hårdare?
Nä.
Rätta bromskraften är sådan att kroken kan drivas in i brosket i fiskmunnen, men inte så hårt att fisken inte kan vända och simma iväg med betet. Blir fisken kvar på plats och plaskar och har sig i vattenytan så brukar kroken rivas lös.
Testa dig fram.
Istället för att öka på kraften i mothugget så är det smartare att satsa på lite tunnare och vassare krokar.
En bättre väg att gå helt enkelt. Smartare rent av.

En lite nyare och modernare grej som jag börjat upptäcka hos folk är att de kör båt med näsan riktad mot plotterskärmen som nosen av en stövare mot harspåret.
Alltså bara stirrandes på skärmen som om det hela skulle vara en datorspel. Det är inte speciellt klokt.
Titta ut på vattnet, strandlinjen, grynnorna, vågorna och spötopparna. På det viset får du mycket mer information än bara genom att stirra på någon skärmjävel. Släng en blick på plottern emellanåt för att se hur du rör dig. Ha koll på farten. Sätt en waypoint för varje fiskkontakt. Markera farliga stenar.
Sådant är plottern bra till. Och den har väldigt bra minne.

Men genom att titta ut så kommer du att kunna köra båten på ett mer exakt och bestämt sätt. Och det är inte frågan om att bara köra båt.
Du ska använda båten till att föra beten på ett lockande sätt. Ungefär som du knycker med spinnspöet för att få betet att göra "det lilla extra".

Använd POLAROIDGLASÖGON!!
Då ser du också de grynnorna och stenarna som någon uttråkad och bakfull programmerare har missat att mata in i kartsystemet. Annars kastar de sig över din stackars propeller.

Beten då? Det är väl ändå färgen som är det viktiga?

Inte riktigt.
Det viktigaste med ett bra trollingbete är att det rör sig rätt, snyggt, oregelbundet, lockande osv.
Den näst viktiga saken är nog rörelsen.
Och den tredje mest viktiga saken i vår lista är ändå kanske hur betet rör sig.
Heh heh ...

Resten är inte helt oväsentligt heller. Men gången, irrandet, rörelserna, storleken på slaget ...
Heh osv ...

Kolla gången på betet varje gång du skickar ut den till öringarna. Släpp ut betet bredvid båten och kolla så att den är i balans och simkunnig.
Om så inte är fallet - då tar du fram en bra tång!

En bra trimningstång har några viktiga egenskaper. Den ska inte rosta, den ska vara liten, ha kort käft och den ska vara så pass spetsig att den går in i nosöglan.
Egenskaperna "kort" och "liten" kommer från att justeringarna som behövs är väldigt, väldigt små.
Att ha en stoor tång för att göra små justeringar - är inte smart.

Tänk på wobblern som en drake som ungarna springer med efter sandstränder. Om du ändrar på balansen på draken det minsta så piper den iväg åt nåt håll rätt omedelbart.
Det kallas för aerodynamik. Det motsvarande regelverket för wobblers kallas för aquadynamik. Och är precis lika känsligt. Man ändrar balansen på en wobbler genom att vinkla nosöglan.


Så - om en wobbler vill kantrar åt sidan eller drar snett ska du bocka nosöglan åt motsatta håll. Och det ska vara en bestämd liten rörelse med fast grepp om både tången och wobblern. Slinter någondera brukar det resultera med en trasig wobbler.
Alltså - skaffa dig en bra tång, läsglasögon och polaroid-brillor för att kunna se vad du gör och kunna göra det bra.

Ifall du vill minska rörelsen och få wobblern att darra tätare - så bockar du nosöglan uppåt.
Genom att bocka nosöglan neråt ökar du storleken på slaget och eventuellt också får wobblern att börja irra mer åt sidorna.

Det här är nyckeln till framgången!
Jag brukar testa att trolla beten med olika gång på olika sidor av båten. Vissa dagar kan man på det sättet lista ut dagens melodi hos öringarna. Alltså att det blir fler hugg på ena sidan båten. Med fast grepp om tången så håller man en simskola till resten av wobblers så att de också simmar på ett sätt som öringen föredrar just för tillfället.
Inte dumt alls.

210816 Lasse

 

Tillbaka