Vy

Regler för havsöringsfisket


Jag ska göra ett försök att klargöra reglerna på ett enkelt sätt. Märker du att något har blivit fel så kontakta mig gärna så får jag rätta till det.

Vi gör ett försök.

Det här gäller för havsöringsfisket (sportfiske) vid Västerbottenskusten:

Vid kusten utanför fredningsområden är sportfiske (alla metoder) efter havsöring tillåtet under tiden 1/1 - 30/9. Det finns inga fångstbegränsningar förutom minimimåttet för havsöringen som är 50 cm.

Det var det enkla.

Inom fredningsområden är det lite krångligare regelverk som gäller. Och dessutom är det olika regler för olika fredningsområden.
Vi tar dem i tur och ordning norrifrån och ner.

Åby älv  Inom restriktiongräns 2 får man spinnfiska (ej trolla), men man får inte ta reda på havsöring. Att fånga andra fiskarter (ej lax) och ta reda på dem är tillåtet. Utanför restriktionsgräns 2 är alla sportfiskemetoderna tillåtna, men man får bara behålla en havsöring/dygn under tiden 11/6 - 15/9. Under andra tider på året ska man returnera samtliga havsöringar man råkar att fånga.

Byske älv Lika som Åby älv

Kåge älv Lika som Åby älv, MEN man får inte behålla havsöring. Det är C&R som gäller där.

Bure älv Har bara restriktionsgräns 2 där man får spinnfiska (ej trolla), men man får inte ta reda på havsöringar. Utanför restriktiongränsen är det fritt fram att fiska och behålla havsöring med alla sportfiskemetoder.

Rickleån Inom restriktionsgräns 2 får man spinnfiska (ej trolla). Inom hela Rickleå - fredningsområdet är det förbjudet att ta reda på havsöring under hela året. Med andra ord är det tillåtet att fiska där, men havsöringarna ska returneras.

Sävarån Lika som Rickleån

Ume älv Inom restriktionsgräns 2 är bara spinnfiske tillåtet. I andra delar av fredningsområdet är det fritt fram att sportfiska (också trolla). Under tiden 11/6 - 15/9 (utanför restriktionsgräns 2) får man behålla 1 st fettfeneklippt havsöring per fiskande och dygn.

Hörnån Lika som Åby älv

Öre älv Lika som Rickleån

Lögde älv Lika som Åby älv

Kommentarer
Jo - ett par saker slår en då man tittar på regelverket. Först och främst det här med nätfisket. I reglerna står det att det är tillåtet att fiska med nät, men att det samtidigt inte är tillåtet att fånga havsöring och lax (med nät). Hur undviker man att de inte fastnar i näten? Man kanske ska returnera dem ifall om de råkar tjorva sig fast i näten? Hmm - fast då är de väl döda eller så sargade av näten att de dör senare.
?!
Det är dessutom tillåtet att fiska med 10 meter höga nät som läggs ut ända från land i fredningsområden under tiden 11/6 - 15/9. Det är ju under juli och augusti som lekfisken kommer in till åmynningarna. Och det finns folk som går in för att fånga dem med nät då. Det har jag sett själv. Och jag känner folk som har fångat ena riktiga bumlingar till havsöring med nät (hälsningar till ...).
 
Sedan det här med dispans för yrkesfiskare att fiska "andra fiskarter" och fetfeneklippt lax och havsöring inom fredningsområden. Är det verkligen nödvändigt? Är inte risken väldigt stor att de nackar samtliga öringar och laxar de kommer över för att de ändå aldrig blir kontrollerade. Skulle folk lyda hastighetsbegränsnigar på våra vägar ifall polisen inte viftade vid vägkanten med böteslapparna emellanåt.
Skulle inte tro det.
100615 Lasse 
tillbaka