Vy

För tidig utlösning?


Heh heh!

Nä - det här handlar om mer seriösa saker än så. Sidoparavaner är väldigt bra vid vissa tillfällen. Jag använder dem ganska flitigt. Jag tror faktiskt att de slår planerboards i lite hårdare väder. Är det sjöigt så rycker planerboardspulkorna så mycket i linorna att beten går för oroligt i vattnet och fiskar dåligt. Sidoparavanerna går något lugnare och jämnare.

Men problemet med sidoparavanerna är att de gärna vill lösa ut om de fastnar i en våg eller om man svänger båten för skarpt. Dessutom tycker jag att det bästa sättet att fiska med sidoparavanerna är att fixera linan så i utlösaren att den inte löser ut överhuvudtaget utan att de hänger kvar på samma plats på linan vid drillningen tills man når den och kan koppla lös den helt. Det är mycket trevligare att drilla en fisk utan att ha en paravan slängandes på linan ett par meter framför fisken.

Jag har provat ut en massa olika varianter, men den smidigaste och säkraste lösningen ser ut att vara att linda en gummisnodd runt käftarna på utlösaren efter att man klämt i linan.

Då sitter linan fast som berget. Gummisnodden är inte speciellt svår att släppa lös heller utan lossnar ganska lätt då man greppar en av slingorna och rycker den framåt. Endera går snodden av och lossnar eller kommer lös hel.

Jag har provat en massa olika varianter av sidoparavaner och fastnat för Black Beast i mediumstorleken. Den orkar bära 40 meters släplineläng med 70 grams sänke och en laxsked utan problem.
En fin pryl!

170528
Lasse 
tillbaka