Vy

Kikmete.se

Småroligt


Gudstjänst

 

Det lilla samhället hade fått en ny pastor. Han var en riktigt ivrig laxfiskare. Men vädret hade varit mot honom under hela försommaren och det kändes som om han skulle missa hela fiskesäsongen.
Det märkliga med vädret var att under vardagarna blåste det stormvindar och regnade snöblandat. Men då söndagen kom så stabiliserades vädret, vinden la sig och solen tittade fram.
Men för en pastor är söndagarna arbetsdagar. Utan undantag. Och att åka fast för att ha smitit ifrån jobbet för något så världsligt som laxfiske skulle räcka som ett hett samtalsämne hos byborna ett bra tag framöver.
Det skulle förmodligen rent av skada hans anseende.
Obra.
 
Han kunde lägga band på fiskeivret bra länge, men till slut så gick det inte längre.
Han trodde sig ha kommit på en slug plan. Han ringde till en präst från grannbyn och ljög ihop en historia om en seglivad flunssa som bitit sig fast i halsen. Och enligt läkaren borde han låta rösten vila över helgen.
Här behövdes det en ersättare.
Det var inga problem, utan prästen i grannbyn skulle se till att själavården skulle skötas om. Det skulle inte bli lätt, kanske rent av besvärligt.
Men han skulle ordna det.

Det gällde för pastorn att åka en bra bit ifrån byn för att inte ertappas av någon, men som tur var så fanns den bästa poolen ett bra antal mil bort.

En ängel tyckte dock inte om hans planer utan berättade om det hela för Gud.
Han tyckte inte om det heller utan gav ängeln fria händer att se till att den laxfiskande pastorn inte skulle upprepa saken.

På morgonen då pastorn fylld av iver fick iväg morgonens första kast så small det på en enorm lax på flugan. Han fick se laxen hoppa högt i luften gång på gång.
Den var stor. Riktigt, riktigt stor.
Prästen fick rent av problem med drillningen. Laxen utnyttjade alla de knep som laxarna har för att komma sig lös från kroken. Den simmade på fel sida om stenar. Tjurade långa stunder i djupa höljor och försökte gnida lös flugan mot bottenstenarna. Tjurrusade genom forsar.
Men som av ett under satt den ändå fast. I timmar.

Till slut kunde pastorn tvinga in fisken in till stranden och släpa upp den på torra land.
Där satt han länge. Skakande betraktade han laxen som vägde långt över det gällande svenska rekordet.

Öh - hur tänkte du nu? - frågade Gud av ängeln.

Jo. För vem kan han berätta om fisken? - svarade ängeln.

 
 

 


Tillbaka