Kikmete.se
Recept
Förrätt på torsk
À la Lasse
Det här behöver du:
Ryggfilé av torsk
Lök
Balsamvinäger (äkta dvs. en tjockflytande balsmavinäger)
Mandelspån
Skirat smör till stekning
Salt och peppar
Gör så här:
Skär löken i ringar och stek den gyllenbrun i smör. Salta och peppra.
Kapa ca 4 cm tjocka bitar av torskfilén. De ska vara torra och hålla rumstemperatur. Jag brukar lägga bitarna på hushållspapper som drar ut fukt ur dem.
Bryn bitarna i skirat smör. Där får man vara lite försiktig så att bitarna inte smulas sönder. Rör dem inte i onödan. Salta och peppra.
Bryn mandelspånet lite lätt i en torr stekpanna.
Montage
Lägg en hög med lök i mitten på tallriken med torskbitarna ovanpå. Dra ett par "strängar" balsamvinäger över anrättningen och dekorera med mandelspån.
Det kan se ut så här:
En hemskt enkel, men ack så god förrätt.
101017 Lasse