Kikmete.se
Recept
En riktig god sås till fisken
I Finland har man ett trevligt ordspråk. Det går så här: Är någonting riktigt gott eller speciellt trevligt på något sätt, så är det endera syndigt eller så får man cancer av det.
Undrar vilken kategori den här såsen hör till?
Syndig kanske.
Det här behöver du:
ett gäng väldigt fina räkor, oskalade
3 dl vittvin
2 schalottenlökar
ett par riktigt syrliga äpplen
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 dl mellanmjölk
smör
salt
svartpeppar
Så här gör du:
Skala räkorna och släng skalen i en kastrull och ös på med vittvin. Ganska rejält med vittvin, typ 3 deciliter. Koka så länge att bara hälften av vinet finns kvar. Sila bort räkskalen.
Fräs schalottenlök och äppelbitar i smör. Tillsätt tomatpurén och räkorna och fortsätt steka det hela ett tag på relativt låg värme. Häll i vinreduceringen, grädden och mjölken.
Låt anrättningen småputtra ett tag.
Kör såsen slät med en stavmixer. Genom att låta såsen rinna genom en tät sil blir den helt slät.
Så vill jag ha min sås.
Här har såsen fått sällskap av stekt hälleflundra mm.
Mums.
101114 Lasse