Kikmete.se
Recept
Den ultimata biffen
Lite kött för omväxlingens skull
Det här behöver du:
Biffen o såsen
1 st 5 cm tjock bit av oxfilé eller älgfilé / deltagare
Gorgonzola
Schalottenlök
Smör
Salt
Svartpeppar
En rejäl skvätt genever
1,5 dl rödvin
2 msk soja
2 dl vispgrädde
Tillbehör
Bakad potatis och kanske rent av lite sallad på en separat assiett.
Så här gör du:
Rensa bort alla hinnor från filén och skär den i 5 cm tjocka bitar. Värm upp några liter vatten till 55° C i en stor kastrull. Släng köttbitarna i en ordentlig fryspåse med lite rödvin, salt och svartpeppar. Och ner i vattenbadet med påsen.
Obs! VIKTIGT!!!
Se till att vattnet håller samma temperatur i typ 2 timmar. Jag brukar lösa problemet genom att använda en digital termometer.
Innertemperatur 55° C ger ganska rött kött, vill du ha köttet mera åt det välstekta hållet ökar du bara tempen i vattenbadet t ex till 60° C. Fast köttet ska nog vara rejält rött ifall du frågar mig.
Därefter tar du upp köttbitarna, torkar dem med hushållspapper och skär ett litet snitt i sidan på dem. Öppna upp snittet så pass att du kan trycka in en försvarlig bit gorgonzola. En matskedsfull vore nog lagom.
Stäng snittet med en tandpetare.
Ta fram en riktigt bra stekpanna, värm upp den och häll på lite skirat smör. Genom att använda skirat smör blir inte biffen sotprickig av bränt laktos mm som finns i smör.
Stek köttet lite lagomt. Tänk på att köttet egentligen redan är tillagat i vattenbadet. Det enda du behöver tänka på är att få fram en snygg och god stekyta. Ha siktet inställt på färgen ljus/mellanbrun. För mörk stekyta smakar bittert.
Då köttet är klart slänger du i den finhackade löken och rör om tills löken har mjuknat.
Nu kommer det roliga!
Häll i genever (1-1,5 dl), värm upp och tänd på. Om du har värmt upp genevern ordentligt kommer det att ske en lite smärre explosion då den antänds.
Tänk på ett par saker lite innan det sker ...
Ha inte huvudet ovanför stekpannan! Stäng av spisfläkten och flytta dig ut från spisen med stekpannan ett par steg!
Annars kan du få ångra dig efteråt. Jag lovar.
Efter att elden (förhoppningsvis) har slocknat, ställer du undan köttbitarna som du har paketerat i folie. Öka åter värmen på stekpannan och häll i rödvinet och sojan. Koka ihop tills en tredjedel återstår. Tillsätt grädden och lite gorgonzola samt några droppar genever. Smaka av med salt och peppar. Precis innan serveringen silar du såsen och och vispar in lite smör.
Lägga upp:
Häll ordentligt med sås på tallriken och ställ köttbiten i mitten på tallriken. På en assiett vid sidan om ställer du en bakpotatis och kanske lite sallad.
Så här kan det se ut:
Rödvin gör sig bra till biffen. Har du några hundringar för mycket i börsen så rekommenderar jag att du investerar dem i en fin Amarone.
Då blir middagen (och livet för tillfället) fulländad.
091227 Lasse