Och då var havsöringssäsongen igång!

Jag tror att tupparna snarkade fortfarande då jag klev in i lillbåten och for iväg.
Det där att kliva upp tidigt är lite en grej för mig. Jag tycker om det helt enkelt. Det har jag nog alltid gjort. För det mesta brukar jag vända båten hemåt då andra fiskare kommer ut.
En riktig ensamvarg kanske?
Det vete fan. Men jag är då definitivt ingen kvällsmänniska. Vid 9 tiden på kvällen har jag tendens att slockna framför TV. Eller vid datorn. Eller på något plant underlag.

Framme vid fiskeplatsen startade jag med standard - uppsättning. 2 st 13 cm wobblers på sidospön och en 16 cm i propellerströmmen.
Men det ville inte lossna. I en vik låg vattnet kavlugnt så kunde jag trimma in gången på wobblers ordentligt. 
Jag fick 16 cm wobblern simma med rätt lättsam tätt gång med konstiga vassa knyckar med huvudet emellanåt. Väldigt säreget. Det fanns förstås lite haltande och kantrande med i simrörelsen också.
Jävligt häftigt att en träpinne kan få så livliga rörelser. Jo- eller hellre - skadade rörelser.

Och det tog inte många minuter tills en rätt fin öring blev nyfiken på den haltande och huvudknyckande strömmingsjäveln.


 Snacka om att öringarna är vackra!Att man får öring på den här färgen i solsken har lågt nyhetsvärde numera ...

Och nu kommer det roliga!

Jag fick 4 öringshugg varav alla satt fast ända till håven. 3 av huggen kom på wobblern på fotot fiskad med 18 meter släplinelängd rakt bakom utombordaren. Och inte ett djävlaste hugg på 13 cm wobblers oavsett hur mycket jag trimmade in dem och bytte till olika färg. Vissa av wobblersen såg rent av levande ut i vattnet efter att djävlats med dem en stund.
Men icke.
Först då jag tog fram en 16 cm wobbler till (kariglitter) och lyckades trimma in en ännu häftigare gång på den så small det förstås på en öring.
Här kommer ett tips: Det är en bra idé att fiska med 2 16 cm wobblers så att den ena går i ett sidospö och med lite längre släplina så att den kommer 3-4 meter bakom (och vid sidan om) wobblern i propellerströmmen.
Det sättet att fiska tog öring nr 4.

Jag hade nog fått fler öringar också, men numera finner jag det mer intressant att få fram en fisklig rörelse i ett bete eller finslipa en fiskemetod istället för att bara kötta upp en massa fisk.
En av öringarna kommer att hamna på grillen, men resten fick simma tillbaka och fortsätta jaga strömmingar.

Men nu är öringsfisket igång igen!

Jo-en annan rolig grej var att en som fiskar med Irrblosset i inlandet (norrbotten) berättade att han fick fler fiskar med den än med tacklad betesfisk.
Jag kommer att le heeeela dagen idag!

230614 lasse