Havsöringsfiske 230609


En oblyg sälrackare!

På morgonen då jag for ut så passerade jag en säl som låg och snarkade på en sten. Trots att jag passerade den på 30 meter så låg den bara kvar. Då jag kom fram där jag tänkt testa fisket fick jaf räkna till minst 7 st sälar som höll till i området. Totalt såg jag nog ett 15 -tal av dem under ett par timmars fiske.
De måste ha lyckats bra med föryngringen.

Jag tror tyvärr att vi har passerat en gräns vad som är hållbart då det gäller stammarna av mellanskarv och säl. Det blir intressant att följa vad det är för panikåtgärder myndigheterna tar till då de till slut förstår omfattningen av katastrofen. I min värld ska man hellre stävja saker innan det blir ohållbart, men i myndighetsvärlden jobbar man på ett annat sätt ...    

Jag brukar aldrig lyckas med havsöringsfisket där det simmar säl. Jag vet inte om det är slumpen eller om det är så att öringarna inte gillar jaga där sälarna jagar. Ifall jag var en öring så skulle jag nog försöka hitta andra jaktmarker ...

Nåväl.
Min tanke var att testa att trolla efter öringarna i sakta fart med hjälp av elmotorn.
Det var hemskt trevligt!
Elmotorn har en autopilotfunktion så att den höll kurs självständigt så att jag fick bara åka med i båten och pyssla med fiskeprylarna och intrimningen av beten.
Men trots att jag trollade ett par timmar i ett bra område så fick jag inga hugg.
Men problemet med sådana försök är att lista ut varför det inte gav något resultat. Var det alla sälar, skarpt solsken, dåligt med öring eller dåligt/fel fiskemetod som gjorde det?
Ofta fungerar fisket så att komma in i fisket i ett nytt fiskeställe eller lära sig en ny fiskemetod känns helt hopplöst från början. Ända tills man får första hugget eller fångar den första fisken. För först då har man nåt att bygga på och utveckla ifrån.

Men det som behövs för att fånga den första fisken är tyvärr tålamod - för det finns inga genvägar.

Man måste ge det tid.

230610 lasse