Storuman 230326-28

Vädret för våran blivande fisketur kanske inte riktigt uppfyllde kriterierna för bra fiskeväder. Det var ett högtryck som hade satt sig över Västerbotten och så här års betyder det ordentligt sträng kyla på natten och riktigt skarpt solsken på dan.
Jag vet inte riktigt vilket av dem är värre för fisket.
Kylan går att klä sig emot, men man knyter inte gärna på något nytt avancerat tackel ifall det är -25 C.
Man försöker mer eller eller mindre att hålla sig mitt i kläderna och bara tanken på att vara utan handskar en längre stund är rätt så uteslutet.

Men i och med att både jag och Patrik hade möjlighet att åka iväg för några dagar så bör man passa på för man vet aldrig när man får en ny chans.

Förmodligen bestod isen där vi fiskade av en pussel av lite tjockare isflak som hade fryst ihop med en tunn skorpa av nyis. Sedan hade det snöat på hela härligheten. Snön har ju en viss förmåga att isolera. Och i det här fallet var det ingen fördel för det strömmande vattnet under isen hade lyckats nästan käka upp den tunna nyisen mellan de tjockare isflakarna och snön kamouflerade det hela rätt effektivt och fint.

Jag är inte rädd för att gå på dåliga isar. Det har hänt en och en annan gång att jag trampat igenom både med stövlarna och sittandes på skotern. Så jag har utvecklat en viss vana för sådant. Och jag har på mig ett flytunderställ ifall det åter blir dags för en simtur. Rekommenderar varmt!
Så hittills har det gått ganska bra.


Men dåliga isar i kombination med strömmande vatten gör mig nervös. 

Men vi hade med oss en ispik och kastlina så vi kände oss relativt trygga. Men på sinom ställen gick ispiken helt igenom med ett lätt slag och vi fick åla oss över mellanrummet mellan isflakarna på jakten efter det bästa fiskestället.
Undrar när man blir vuxen egentligen?

Det fanns en massa hemskt ivriga fiskare från Lettland (?) som gick runt i samma område förstärkta med medhavda vätskebaserade frukostar/luncher/middagar i glasflaskor.

Fascinerande att betrakta sådant beteende! Jag tror att det var Einstein som sa att han tvivlade på att universum är gränslös, men att han var säker på att mänskliga dumheten är det.
Jag håller med - det var en smart kille det där.

Konstigt nog var det bara en av dem som gick genom isen så vitt vi kunde se. Han fick hjälp att komma upp och fortsatte sedan att fiska i dygnvåta kläder helt oberörd av sin simtur ...

Nåväl.
Jag och Patrik var rätt noga på med var vi satte stövlarna så vi klarade oss bra. Och vi var nyktra förstås. Det hjälper också.

Fisket var ungefär som man kan förvänta sig i och med att fisketrycket är så hårt på platsen som det är.
Men å andra sidan är Patrik och också jag lite småkluriga då det det gäller fiske. Till slut så kunde vi lista ut ett par olika fiskesätt som fungerade och gav oss några matfiskar.

Hur Patrik gjorde får ni fråga honom om, men jag körde min standardlösning med små beten och tunna linor osv.
Draggen 3.0 i självlys

Trevliga firrar!

Pimpel action!

Nu är det säker många som blir lite fundersamma.
Tunn lina?!
Men det är ju stora och snabba fiskar!!!
Visst.

Gör ett test.
Ta ett bra halvlångt pimpelspö med haspelrulle med påspolad 0,16 mm monofillina t ex Stroft GTM. Knut omsorgsfullt på en mormyska med en bra krok och fäst den i något stadigt typ ett trädstam eller liknande.
Gå iväg 5 meter och försök knäcka linan genom att dra med pimpelspöet.

Just det.
Det är nästan omöjligt att slita av linan.

Varför skulle det inte gå att ta en stor fisk med de doningarna?
Krhm? Hmm?

Så klart det går!

Den här kom upp med 0,16 mm vanlig monofillina. Fisken vägde 6220 g och högg på en Draggen XL i gul/pärlemorvitt.

Bra krokning!

Jag fick förstås drilla fisken att tag, men tålamod råkar vara den av dygder som jag har mängder av. 
Kul fångst!

230409 lasse