Fiskeblogg 220610


Lite väl fint väder kanske?

Att fiska i soligt väder och stiltje brukar sällan resultera i några större fångster. Denna morgon var ingen undantag.
Undrar vad är det som felar egentligen. Fisken finns där. Beten simmar lika bra om inte bättre i lugnt väder. Egentligen fungerar själva fisket bättre då det inte blåser.
Förutom det lilla att fångsten brukar utebli ...

Ett par timmars harvande gav bara ett par hugg av småöringar. Men å andra sidan gör det inte direkt ont att åka runt med båt i solsken. Medan Jörgen styrde båten runt olika fiskeställen så roade jag mig med att kolla hur årets wobblers rör sig i vattnet. Att kolla på rörelserna av en wobbler ståendes på bryggan ger inte riktigt den sanna bilden. Men då man får hålla spöet orörligt med toppen nära vattenytan med lagom mycket lina ute så att wobblern hamnar mitt i synfältet och båten håller exakt rätt trollingfart så får man verkligen se vad de gör.

Jörgen tyckte att det var hysteriskt roligt att jag efter att trimmat in tusentals wobblers fortfarande finner det fascinerande att stirra på dem i vattnet.
Jag försökte komma med en någorlunda sammanhängande förklaring om vilka förändringar jag gjort i tillverkningen av årets wobblers och hur det har påverkat simrörelserna på dem. Och hur roligt det är att från att jag fått en jättekonstig idé om en förändring av någon detalj i dem får nu bekräftelse att jag tänkt rätt.

Fast det kanske är han som har rätt och jag är lite konstig som kan finna nöje i att stirra på en vaggande träbit i vattnet.

Hur brukar man säga nu? Skillnaden mellan genialitet och sinnesjuka beteenden är hårfin - eller nåt sånt ...

Fast det finns fler än jag som finner årets wobblers intressanta!

Lite senare började vinden vakna till liv. Och då vaknade öringarna också!
Det skulle kunna vara så att av vågorna bruten vattenyta gör att ljuset i vattnet förändras. Det kanske blir mer rörligt virrvarr av skuggor och ljus som gör att öringarna har lättare att komma nära sina byten. I stillastående ljus har de nog svårare att överraska en småfisk.
Det låter rimligt.


Men oavsett anledningen så ändrade fisket karaktär en aning.

Ljuset var fortfarande väldigt stark så jag fick några rätt trevliga foton!Jörgen med en lite finare öring som huggit på en 16cm wobbler i propellerströmmen.
Färgen heter nr 10 och är en rätt häftigt glittrande silver/svart skapelse med en röd haka.

En närbild!

Den färgen är också ny för året!
Kanske inte helt fel tänkt det heller?


220611 lasse