Testfiske 220412

I och med att det skulle bli en solig dag så skolkade jag från wobblersnideriet och for iväg för att köra ett testfiske till på den nya abborrmormyskan.
Nu hade jag med mig ett lite större antal mormyskor i olika färger.

Alltså - så här är det. Hittar man ett stort stim med huggvilliga abborrar sä är det inte speciellt noga med betet. Det känns som om de triggar igång varandra och försöker sno sig ett mellanmål framför näsan på sina artfränder.
Då duger det mesta.

Fisket fungerar inte alltid riktigt så där. Inte ens ofta.
För det mesta får man verkligen anstränga sig med att hitta rätt bete och ett fiskesätt som får fisken att tända till.
Och det är då skillnaden på beten blir tydliga.

Förmodligen pga den senaste snöstormen så låg det rätt så tjockt lager snö på isen. Sånt brukar göra abborrarna svårflörtade. Det är nog frågan om att det blir mörkt under isen.

Det var inte omöjligt att få fisk. Men det var svårt. Och därför ett ypperligt tillfälle att testa mormyskor.

Genom att borra mycket lyckades jag att hitta någon abborre lite här och var. Och nu kommer det roliga!
De färger som gått så bra tidigare (62 och 48) gav några napp, men det kändes inte som att fisken skulle vara så sugen på dem.
Färg 55 gav absolut inga napp. Färg 53 tyckte abborrarna klart bättre om, men då jag skickade ner samma mormyska i färg 10 vaknade fisken till! Och faktiskt än värre blev det med färg 08.
Abborrarna var hemskt eniga om den saken.

Så kom inte till mig och påstå att fisken inte ser färger ... Det är en myt och ett missförstånd som kommer från att laxen slutar äta då den kommer in i sötvatten och vitaminbristen gör att de ser allting i svartvitt.
Annars ser fiskar färger. Förmodligen inte på samma sätt som vi människor, men färgerna spelar en stor roll för fiskarna också.


En till som gillar blått!

Ett litet tips för abborrfisket just nu är att man ska inte röra beten för mycket. En liten darrning följd av en lååång paus med ett helt stilla pimpelspö kan få den trögaste abborren att göra ett misstag.

Jag tycker om den nya abborrmormyskan och kommer att ta med den i sortimentet under namnet Ultimabborren S. Kroken på den är den samma som på Ultimabborren/siken så krokningsegenskaperna är minst sagt goda.
Det gillar jag.
Mormyskan är mindre och därmed också lättare än Ultimabborren  - så en lina på 0,12-0,14 fungerar bäst att fiska med. Då kräver drillningen av en storabborre lite försiktighet och gärna ett lite längre pimpelspö med någon slags slirbroms på spolen.
Men det går.

220413 lasse