Hoting 220201-03

Morgonen började rätt bra. Vädret var lugnt och fint och trots att det var drygt med minusgrader var det inte alls obehagligt att vara ute. Egentligen är det vinden som brukar ställa till problem.

Och föret var också bra.


Snön bar till och med hunden. I alla fall där det var öppet. Problemen började förstås direkt då man kom in i tätskogen. Där fanns det inget skare utan bara tjockt lager med lössnö.

Och oavsett hur mycket vi åkte runt på myrarna så hittade vi ett endaste spår av fåglar. Men direkt då jag sökte mig in mot en tallplantering så såg det ut så här.


Tjäderspillning

Hunden lyckades få upp ett par tjäderhönor, men de visade inget intresse att stanna kvar och lyssna på skallet utan försvann iväg mot horisonten.
Från tidigare turer till samma område visste jag om en plantering lite högre upp i terrängen. Det var kalhyggen runt planteringen med några frötallar och andra stora träd som skogsbolagen lämnat kvar.
Planen var att åka efter kanten på planteringen och hoppas på att hunden skulle få tag på någon fågel inne bland tallplantorna.
Bra plan!
Funkade det?
Nä.

Då vi började närma oss planteringen syntes det fler och fler älgspår. Och tacka fan på att hundvalpen fick för sig att börja jaga älg ...

Att försöka hänga med ett älgdrev på skidorna är rätt hopplöst. Och om man skulle försöka så skulle man bara driva älgarna längre bort.
Istället stod jag kvar och väntade att hunden skulle ge upp.

Men det gjorde den inte.
Jag fick åter tag på hunden först efter 5 timmar!!
Först då hade valpen roat sig färdigt och sökte rätt på mig utan att jag kallade på den. På det viset blev dagen ändå ganska lyckad.
Det kan låta lite konstigt, men det finns en bra förklaring.

Om man springer efter en unghund och visslar och kallar på den jämt så är chansen stor att man på det viset får fram en hund som tokfar efter vilt för att sedan vänta på att husse letar rätt på den. Än värre gör man bort sig om man åker runt med bilen i hundletandet. Då söker sig hunden gärna till vägen efter att den irrat bort sig. 
Och med lite otur blir den tillplattad av en timmerlastbil med en stressad förare som trampat på gasen lite extra för att hinna ytterligare en körning ...

En finskspets ska hålla reda på hussen.
Så - trots att det tog en hel jaktdag så har jag lärt hundvalpen att komma själv tillbaka till husse.
Det kan betala sig längre fram.

Nästa dag for jag till ett annat område i hopp om att slippa älgarna.

Och ca 10 minuter från att jag släppte lös valpen så hade den redan hittat nya älgar att driva. Och kort därefter var den redan 3 km bort.

%&#"##¤"#!#%¤%&=?!!!!

Och jaktdag 2 blev ganska exakt lika förstört som jaktdag 1.

Att träna upp en jakthund kan vara lite frustrerande emellanåt ...

220221 lasse
Tillbaka