Inlandet 220710-17
fortsättning

Abborrmaskinen något högre upp i Ångermanälven


Vädret slog åter om till lite mera sådant som man kopplar ihop med abborrfiske. Och fisket lossnade faktiskt rätt bra! Jämfört med sträckan närmare Åsele var älven vid Meselefors och uppströms mycket grundare med stora grundflak med fläckar av abborrgräs. Från början försökte jag hitta markanta djupgrop i förhoppningen att hitta ett ordentligt stim med stoora abborrar som vi skulle kunna jigga upp.
Något sådant abborrgrop hittade jag inte riktigt. Och att fiska med jiggar fungerade, men det kändes inte riktigt rätt.

Till slut så insåg jag att abborrarna var ganska jämnfördelade över hela älven. På många ställen tryckte strömmen ned växtligheten så att gräset formade nästan som ett tak. De finare abborrarna stod under "taket". Det bästa sättet att fiska var att spinnfiska med små wobblers. Tricket var att hitta en wobbler som hade exakt rätt djupgående så att man kunde fiska den precis ovanför gräset. Rätt ofta fick man se hur abborren rusade genom gräset och slukade wobblern.

Sådant fiske är faktiskt riktigt roligt!
Det tog länge innan vi hittade ett område där det fanns mer ordentliga abborrar istället för de otaliga firrarna på 3-4 hg som tycktes finnas exakt överallt. Och i mängder...
Den största abborren vägde strax under kilot, så vi nådde inte riktigt till målet som var att lyckas få en abborre på över kilot. Men det var nära ...

Vädret skulle åter slå om mot det sämre så vi förflyttade oss lite närmare Hemligjaure med de stora harrarna. För om det finns någon fiskart som tycker om lite mer hårt väder så är det storharren.


Fortsättning följer ...

221117 lasse