Fiskeblogg 211128

Tidigt på morgonen for jag iväg åt Bygdsiljum. Det vore hemskt trevligt att få avsluta året med att fälla en fågel för hundvalpen. Men så här års är chanserna inte stora. Orrarna har samlat sig i stora flockar och alltid är det någon fågel i flocken som är mer lättskrämd och törs inte stanna kvar och lyssna på en hundjävel utan flaxar iväg och drar med sig resten av flocken också.
Det enda undantaget är en gammal ensam orrtupp som sitter i ett högt träd, gärna en torraka, mitt ute på en kalhygge.
En sådan fågel kan känna sig nog trygg för att stanna kvar och lyssna på skallet nog länge för att det ska yppa sig en skottchans.

Annars är det tjäder som gäller.
Men de är inte lätta att fånga de heller. Gammtuppar brukar flyga för långt för att hunden ska kunna hitta dem. Det finns förstås undantag. En vindstilla solig dag kan locka en tupp upp i trädtoppen och en dimmig morgon kan göra fåglarna lugnare.
Men egentligen söker man efter en totalt bombad tonåring till tjädertupp som inte vet bättre än att den är säker uppe i ett högt träd.
Sådana misstag brukar kosta dem livet.


Ett bra foto!

Men problemet visade sig vara att hitta fåglarna. Jag försökte prova olika typer av terräng. Kanter av planteringar, myrplättar, tallhedar.
Tomt.
Till slut så for jag så högt upp som jag bara kunde ta mig. Där är ofta temperaturen några grader mildare än nere i dalarna. Sådana "småsaker" kan samla vilt.
Men inte idag.
Det var soprent på fågel där också.

Och dagarna är inte speciellt långa så här års. Och man bör avsluta jakten medan hundvalpen fortfarande har krafter kvar och tycker att det hela är spännande.

Så det blev en bomdag.
Fast stannar man hemma så blir alla dagar bomdagar ...


211128 lasse
Tillbaka