Fiskeblogg 211126


Nyförvärvet!
Han heter Alexi och är född i nordöstra Finland.
Hundrackarn är knappt 5 månader gammal, men börjar redan likna en vuxen hund. Jag anar att den har planer på att bli storväxt. I alla fall om man ser på takten maten försvinner från skålen. Den är ju värre på maten än vad husse är!?
Få se om jag lyckas få den att överväga en karriär inom fågeljakten.
Med lite tur så bör det gå vägen för hans föräldrar är rent av duktigt intresserade av jakt.
Sånt brukar gå i släkten. Så var det för mig i alla fall.

Än så länge är den mer intresserad av att leka, tugga på möblerna och skor. Och att glädja matten genom att nafsa henne på tårna då hon slumrar framför tv:n.
Jag tror att den misstolkar hennes läten för glädjerop ... Eller att den är bara lite elak. Katterna är dock rätt eniga om att hundvalpen har djävulen inmonterad i själen.

Under hösten har jag jobbat åt SLU med Öreälvsprojektet. Först fiskade Jörgen och jag upp alla mottagare från havet som hör till projektet. Och i och med att vi började få kläm på hur man lyckas hitta och dragga upp svårfunna mottagare så fick vi förstås åka runt i Västerbotten och dragga efter mottagare för andra projekt också.
Torskspöet med en tung pirk blev vår hemliga vapen i det jobbet. Det slog allt annat med hästlängder.

Innan vi skulle sänka ner mottagarna i havet igen så försökte vi uppfinna en bättre rigg för ändamålet. Att skicka ner saker i havet på ett sätt att de inte flyttar på sig av havströmmarna, fastnar i någons propeller eller isen, eller blir nedtryckta i botten av kringflytande skräp - är inte enkelt.
Det är nog rent av motsatsen till enkelt.

Och man ska kunna "enkelt" dragga upp mottagarna vid behov också.
Puh.

Det var inte lätt. Men efter en massa funderingar och testande så kunde vi knyta ihop en ny anordning som bör fungera bättre än de tidigare varianterna.
Tiden lär visa om vi tänkt rätt. Domedagen ligger framför oss ...


Nåväl. Det har inte blivit tid över varken till något fiske eller jakt under hösten. Arbetet har stått i vägen för sådant.
Men ett par dagar sedan skickade vi ner de sista av mottagarna i havet försedda med de "ultimata" nya riggarna. 

På väg ut!

En "mottagar-logger" med en kringla till flöte som ska hålla den upprätt i vattnet för att den ska fungera som det är tänkt och motta informationen från de sändarmärkta fiskarna som passerar nog nära.

 
Årets sista mottagare på väg ner till jobbet - det syns på leendet ...Så här års är en uppvärmd hytt rätt trevlig att ha ...

Så härefter kan jag jag åter hänge mig åt lite viktigare saker här i livet.
Alltså jakt och fiske.
Och träningen av den nya hunden. Kanske kan jag rent av förverkliga den nya mormyskan som jag har klurat på ett längre tag.
Får se hur det går.

211126 lasse
Tillbaka