Avafjärden 210325Ute i tid!

Morgonen var riktigt fin. Istället för att bara fiska på de vanliga ställena så for jag iväg på en upptäcktsfärd. Under natten så hade det varit några minusgrader som gjort isen fast och fin att gå på.
Som att gå på ett bord.

Jag gick en runda på ett par kilometer och borrade något pimpelhål lite här och var.
Utan att få så mycket som ett nafs.
Fisken verkar inte vara jämt fördelad över systemet med vikar, öar och sund.
Fast så är det nog alltid. En grundregel är att 90% av fisken finns i 10% av vatten.
De gillar sällskap.

Då jag började närma mig bekanta ställen förändrades fisket också.

En fin abborre!

Lite senare på morgonen kom också Roger och Mange ut. Min plan var att försöka fota abborrfiske i det fina vårvädret. På våren finns det så hemskt mycket ljus att det är lättare att lyckas med foton. Slutartiden blir kortare och därmed också foton skarpare.
Så har jag förstått det.

Och nog fanns det ljus så att det räckte till. Men min plan att fota mycket försvann i samma ögonblick då den första kilosabborren kom upp.
Akut fiskeiver!

Jag lyckades dock behärska mig så pass mycket att jag fick fram kameran emellanåt.

Bra foto!

Lite senare kom också Tobbe ut. Jag tror att han var lite ringrostig i sitt pimpelfiske. Han lyckades kroka flera fina abborrar, men de hade lätt att skaka sig lös.
Jag insåg att det här blir ett bra tillfälle att pröva den nya abborrmormyskan. Jag frågade om Tobbe ville agera som testpilot och det hade han inget emot.

Lite senare såg det ut så här!

Tobbe hade sparkat upp ett gammalt pimpelhål som gjorts med en lite mindre isborr än brukligt. Abborren fick knappt plats i hålet och med hjälp av Roger och huggkroken kom abborren till slut upp på den rätta sidan av isen.


Ha i åtanke att Torbjörn är av norsk ursprung och matats frikostigt med fisk ända från barndomen. Han är rätt storväxt så att säga ...
Uer verkar vara bra barnmat.
Så abborren på fotot är större än man anar.

Torbjörn lyckades till slut slå sitt gamla personbästa på abborre 3 gånger under dagen.
Och det blev inte många abborrar som lyckades komma lös efter mormyskabytet. Om just några alls.

En lyckad test med andra ord.

Till och med jag lyckades lura några riktiga bumlingar till abborre

Och mina abborrar inte bara var stooora utan de såg också stora ut. Rågbröd och korv som barnmat verkar inte ha samma effekt som uer utan gör att barnen blir nätta och riktigt vackra ...


Om man tittar riktigt noga så ser man en svart/grönglittrig (färg 48) mormyska inne i munnen på abborren. Den färgen fungerade bra mitt på dagen då solen gassade på som värst. En annan färg som också gick bra var genomskinligt vinröd - färg 62 i färgkartan.
Annars verkar skrikigt rosa eller fluo-pink i olika utförande vara det abborrarna föredrar just nu. Den färgen syns nog bra i det humusfärgade vattnet.

På kvällen då jag kom hem så hade solen fått skinnet i mitt gamla ansikte lysa i rött som en mogen tomat.
Äntligen sol!

210328 lasseTillbaka