Abborrtävling 170819

Vädret kanske inte blev det som man kopplar ihop med ett bra abborrfiske. Det kunde varit bättre.
Men än så länge har jag inte hittat på något sätt att påverka vädret - så det gäller bara att anpassa fisket efter förhållandena. Vid trögt fiske brukar det oftast hjälpa med att fiska mer långsamt och med mindre beten. Så planen för oss såg ut som så att först skulle vi försöka att få upp 5 godkända (>25 cm) abborrar. Alltså tävlingen gick ut på att få fem så stora abborrar som möjligt, ta foto på abborren mot ett måttband för att sedan snabbt återutsätta fisken.
Det bästa sättet att plocka abborrar i grunt vatten är kombination en Bombarda med en förtyngd glittrigt fluga i en lång tafs.
Jag trodde inte att det skulle bli speciellt svårt att få fem abborrar på det sättet.
Efter en kvarts kastande hade jag inte känt ett nafs ...
Johan som fiskade med jigg hade lyckats ganska exakt lika bra.

Det verkade inte bli vår dag ...
Jag förstod att fisken varken var sugna på jiggar eller flugor. Och jag var tämligen övertygad om att det fanns abborre i den fördjupningen där vi fiskade i en annars väldigt stort grundflak.

Wobblers kanske? Jag provade wobblers med lite olika djupgåenden och fiskade dem i olika hastigheter och tekniker. Till slut så prövade jag en 5 cm lång Rapala med enormt stort och kupad nossked.
Då vaknade abborrarna. Ganska snabbt fick jag upp några hyfsade abborrar för att sedan få ett ordentligt hugg med en rejält tung fisk som direkt gjorde en långrusning.
En gäddjävel! Istället för ståltafs så hade jag skarvat en meterlång stump av 0,35 mm fluorocarbon. Så jag trodde att om jag tog fisken väldigt försiktigt så kunde jag kanske rädda draget.
Gäddan gjorde faktiskt några snabba knyckar emellanåt. Hmm? Efter ett par minuter fick jag fisken nära båten och fick se en riktigt fin ABBORRE!

Jag lovar att håven kom fram snabbt!

En fin abborre!


Fisken vägde nog kring 1,2-1,3 kg

Att få en kilosabborre är i vanliga fall inte så hemskt upphetsande, men i och med att det var fråga om en tävling och att vi förstod att fisket skulle bli trögt för alla, så kändes fisken som en riktig jätte. Riktigt roligt!
Vi lyckades få en hel del abborrar i samma område, men tyvärr så hittade vi inga fler fiskar av samma kaliber.

Efter ett snabbt byte av område hittade vi än fler abborrar, men bara småfisk. Så vi fick bara leta vidare.
Och vädret blev inte direkt bättre. Istället för att bara småstänka lite gick regnandet över till riktigt hällregn. Vi fortsatte ändå att få någon abborre till lite här och var, men det var först då vi kom  in i en smal sund då fisket lossnade på riktigt.
Plötsligt såg jag hur Johan stod där med ett ordentligt böjd spö. En gädda? Faktiskt inte utan en stor och pigg abborre som simmade förbi båten och trasslade fast krokarna i ankarlinan.
Förbannat!!!
Men mot alla odds så lyckades jag ändå få in fisken i håven!
Puh!

Efter den här fisken började tävlingen kännas mer och mer intressant.

En stund senare krokade Johan en till riktigt fin abborre, men den fisken slog sig lös.
!(/&%&%&##¤&==)!!!
Vi fiskade exakt så länge vi tordes med tanke på att man skulle vara tillbaka på startplatsen vid 17.00.
Vi hann dit med ca 5 minuter till godo ...

Tävlingsfolk

Vinnarteamet!

De som vann tävlingen fick ihop 201 cm abborre. Det tycker jag var en bättre resultat än jag hade förväntat mig. Johan och jag fick ihop 177 cm och placerade oss någonstans i mitten. Om vi lyckats få upp abborren som klev av där i slutet på tävlingen hade vi nog hamnat på prispallen.
Fast om en ko hade vingar så skulle den flyga högt bland molnen ...

Jag tyckte att det var en rolig och spännande tävling. Johan och jag fiskade nog inte så tokigt ändå med tanke på den stora mängden abborre vi fick upp i det dåliga vädret.
Och hade roligt!

170910
Lasse


Tillbaka