Släppträsket 1-2/8

Under juli har jag jobbat långa och många dagar på Blixt. Rätt kul faktiskt. Och en bra motvikt till de långa ensamma arbetspass hemma i wobblerverkstaden. I början på augusti hade jag en möjlighet att ta ett par dagar ledigt. Det skulle förstås bli fiske, men var?
Efter lite surfande på nätet föll valet på Släppträsket i Malå där den lokala fiskevårdsföreningen varit aktiv och satt ut öring i förhoppningen att få fram en bra sjö för sportfiske.
Det verkade intressant!
Sjön är inte så hemskt stor så den skulle lämpa sig väl för en fiskeutflykt på ett par dagar.
Vi lyckades boka oss en stuga hos Almbo camping som ligger intill sjön. Campingen hade en egen naturramp där det gick lätt att få ner vår lilla Linderbåt i vattnet.

På kvällen gjorde vi ett trollingförsök på sjön, men fick ge oss ganska snart då åskan drog fram. At sitta ute på sjön mitt i ett åskväder känns helt enkelt inte bra.
Vattentemperaturen låg på dryga 18º C. Jag tror inte att jag någonsin haft bra fiske efter öring uppe vid ytan i sådana förhållanden. Inte under sensommaren i alla fall. Då brukar öringarna samlas långt ner i djuphålorna och det enda sättet att komma till tals med dem är att fiska med tacklad betesfisk 10-14 meter ner efter djupkanterna.
Nu hade vi inte ens tagit med djupriggarna, så vi slapp det.

På morgonen klev jag upp 03.00 för att se om öringarna skulle komma upp till ytan vid gryningen.

En fin morgon!

Jag lyckades faktiskt få på en öring på en 9 cm lång Exsil i färgen Spöket. Men jag såg direkt att den inte var någon större öring för den orkade varken böja spöet ordenligt eller dra ut någon lina från rullen. Mest troligt en fisk på ett kilo som klev av direkt efter hugget.
Morgonfisket gav bara några abborrar och eftersom jag inte såg några jagande öringar så kändes det meningslöst att fortsätta fisket.

Då jag packade ihop fiskegrejorna vid stugan så dök det upp flera nyfikna stugägare och till slut så hittade jag mig vid bryggan visande wobblers. Samtidigt försökte jag förklara mina idéer om hur en bra öringwobbler ska röra sig i vattnet. Och hur man trimmar in gången på dem.
Det var resans höjdpunkt!

Jag tyckte faktiskt om sjön, så Heli och jag började direkt fundera på en ny resa dit lite senare i höst. Öringarna lär vara bättre på taget då vattnet svalnar ner något.

170901
Lasse


Tillbaka