Malgomaj 170103-04

Enligt väderprognosen skulle det inte bli värre kyla än kring -10°C.
Ska jag ta med pimpeltältet eller? Den tar ju en massa plats. Och då ska man ta med någon slags värmare också. Och bränsle till värmaren. Och det blir så trångt att sitta där inne för två vuxna ...

Totalt jävla fel tänkt.

På tisdag morgon låg temperaturen på närmare -20°C och därutöver fläktade det något.
Fy fan så kallt.
Det hade nog varit trevligare att sitta inne i värmen i tältet.

Och inte blev det hela bättre av att fisken var riktigt uselt på hugget. Hela fiskedagen kan summeras med ett par smårödingar och sikar. Då det ändå fanns rätt många fiskare på isen så kom det förstås upp några fiskar. Men de var inte många. En lycklig Umebo lyckades dock bärga en riktigt präktig röding på dryga 5 kg.
Fin fisk!

Det kan nog hända att om man skulle orkat skifta beten och varit mer aktiv och sökt fisken i området utanför odlingen så hade nog resultatet blivit bättre.
Men.
I kylan är det väldigt lätt hänt att man koncentrerar sig mer på att överleva kylan än på själva fisket och resultatet blir därefter.

På kvällen i stugvärmen knöt jag på nya beten inför morgondagen och i och med att vi varit i farten sedan 02.00 så orkade man inte något mer avancerat än att lägga sig tidigt.

Vid morgonkaffet funderade jag åter på hur jag hade riggat spöna på kvällen.
Det kändes inte riktigt rätt.
Att fiska med ungefär samma riggning som man kammat noll med dagen innan är inte så smart.
Det skulle nog behövas en större förändring.

Men fisken på Malgomaj vill ha en blinkpirk med en mormyska. Hur ska man ändra på det?

Plötsligt kom jag på ett rigg jag använt på Landösjön med bra resultat. Istället för att bara knyta på en blinkpirk på linan så utökar man tacklet med ett blänke direkt under blinken. Jag inbillar mig att lyset från blinken reflekteras från blänket och lockar fisken bättre än bara en blinkpirk.
Så här der det ut

Mormyskan hänger ungefär 50 cm nedanför blänket.

På morgonen var vi ute på isen i god tid. Det var forfarande mörkt då jag satte igång med att fösöka hitta ett fiskeställe norr om odlingen. Jag började borra hål med jämna avstånd från stranden mot odlingen och kollade med ekolodet ifall det fanns liv under isen. På grunt vatten såg det lugnt ut, men då djupet blev 20 meter så började ekolodet visa fisk.

Jag agnade den fluogula mormyskan med ett par maggots och skickade ner tingeltanglet till ungefär 5 meters djup. Jag stoppade ner pimpelspöet i sidofickan på stolryggsäcken och reste mig upp för att borra ett pimpelhål åt Heli.

Jag hann inte ta ett steg före första fisken satt på!
Efter en stunds drillning kom det upp en regnbåge på 2 kg. Ingen märkvärdig fisk i sig, men det kändes ändå roligt att det kom upp en fisk så pass snabbt.

Lovande!

Nästa fisk satt på innan jag hade borrat klart. Den här gången var det en liten röding som fattat tycke för myshkan. Och så fortsatte det ett bra tag. De flesta av firrarna var så små att det fick gå tillbaka, men några stycken var klart godkända för middagsbruk.

Det märkliga var att trots frugan och jag satt bara några meter ifrån varandra och fiskade med identisk utrustning så nappade fisken bara på mitt spö.
Klurigt!

Efter en timmes fiske blev det lugnare för mig och nu började fisken hugga för henne istället.
Efter ett par mindre fiskar, som hon kunde få upp utan problem, drog hon på en fisk som hade klart mer att säga till om. Efter en bra stunds drillning såg det ut på det här viset på isen!

Riktigt fin fisk!

Därefter var vi faktiskt ganska nöjda med fisket och packade oss iväg hemåt. Att vinden tilltog ganska rejält gjorde det enkelt att avsluta fisket ...

Nästa gång har jag pimpeltältet med mig.

160115
Lasse


Tillbaka