Rovågern 16-18/12

Efter ett par dagars sängliggande, dödligt sjuk i förkylning, behövde jag vädra huvudet och motionera kroppen. De små sjöarna och bäckarna hade frusit till så det var verkligen lättsamt att gå.
Till slut så hittade jag mig ståendes på isen längst ut på Tavastudden. Det låg is inne i vikarna, men annars låg havet helt isfritt utanför.
Kanonläge för sikpimpel!

Vy mot hamnen i Rovågern. Om man tittar noga så ser man att havet ligger fortfarande öppet.

Nästa morgon släpade jag fram skotern och pulkan och fyllde den med kamerautrustning och några pimpelspön.

Det är alltid lite spännande att försöka starta skotern för första gången för säsongen.
Det brukar inte alltid vara så lätt ...

Men eftersom jag hade varit lite duktig och konserverat motorn på våren så startade den väldigt tjänstevilligt.
Fint!
Knappt en timme senare låg jag redan på liggunderlaget och svor över de hundratalet spigg som försökte få i sig mormyskan.

Jaha. Det blir en sådan dag.

Jag fiskade mig genom vikarna tillbaka mot Rovågern, men en skygg liten sik var allt jag fick se.

Jag tog en mellanlandning hemma med en skvätt kaffe i gräddkoppen och drog sedan iväg mot Täftefjärden.

I sundet mellan Hellskär och fastlandet har jag lyckats hitta sikar förut. Fast det har nog varit mest på senvåren.
Trots att jag inte trodde riktigt på att jag skulle få se någon fisk så borrade jag en serie hål kring ett grund.

Tji fick jag!
Nog fanns det fisk där. Kanske inte så väldigt mycket fisk, men jag lyckades få ihop ett litet gäng halvfina sikar i vikter 5-7 hg. Jag är lite lur på att jag skymtade ett par öringar också. Och en id.


En hygglig sik!

På söndagmorgon var jag iväg precis vid gryningen. Dagen innan hade jag listat ut att det går en märkbar ström mellan det lilla stengrundet och stranden av Hellskär och positionen N 63°46.174´ O 020°31.004´ ligger mitt i strömmen. Så där riggade jag igång undervattenskameran ca 2 meter från själva pimpelhålet ända upp emot iskanten och riktade den svagt lutande nedåt. Genom att rigga kameran så tänkte jag att fisken uppfattar den som något skräp som frusit fast i isen och inte skulle skygga för den.

Det funkade faktiskt ganska bra.

Kul!Sikdroppen S i koppar var myshkan som gav bäst med fisk. Svart fungerade också hyfsat bra. De ljusare varianterna som fluogult som fungerat så bra under de tidigare vintrarna gav inte en fisk. Det gjorde inte de större myshkorna heller.
Jag bör nog lacka myshkor i fler "metall" toner som silver, guld mm ... Kanske metallfärg på buken och fluofärg på ryggen.
Eller UV?!
Hmm?

Så då har jag sparkat igång pimpelsäsongen. Temperaturen verkar hålla sig kring 0°C under den närmaste veckan så isläget bör inte förändra sig speciellt mycket. Så det blir nog fler turer till sikarna.

161218
Lasse


Tillbaka