Vad är det som höjer vattenståndet i havet?

De flesta som fiskar i Kvarken önskar sig alltid sydliga vindar som höjer vattenståndet och samtidigt också drar in fisken från havet. De flesta vet att ett fallande vattenstånd sopar ut fisken från vikarna och med högvatten kommer de tillbaka. Och det mest logiska är förstås tanken att då det blir sydliga vindar så trycks vatten upp hit med hjälp av vågorna från trakterna kring Åland.

Är det så?

Nja. Inte riktigt.

Man skulle kunna säga att vindarna och vattenståndet är som en envis hosta och snorig näsa på en människa. Den snoriga näsan orsakas inte av hostan och hostan orsakar inte en rinnande näsa.
De båda orsakas av en förkylning.

För de sydliga vindarna och det höjda vattenståndet är lågtrycken den gemensamma nämnaren.
Vindarna hos oss fungerar så här: Före lågtrycken blåser det oftast från ost och syd för att vinden sedan vrids mot väst och nord då lågtrycket har passerat.
Ungefär så där ... och med en miljon olika undantag.
Så då lågtrycket kommer närmare får vi sydliga vindar och vattennivån brukar höjas.
Men inte alltid.

Kolla nog på bilderna nedan. Och märk vindriktning och luftryck.





Om du har tittat noga så ser du att vinden verkar ha fastnat i en sydlig läge. Men luftrycket höjs sakta.
Vad gör havsnivån?
Den sjunker!

De största höjningarna i vattenståndet i Kvarken sker vintertid. Jag har varit med om att vattnet har stigit nästan 1,5 meter. Och nog blåste det från syd den gången, men hela havet låg under en rätt tjock istäcke ända ner till Stockholm. Hur ska vinden få tag på vattnet under isen och trycka iväg det.
Nej - det kan den inte göra.

Men ett lågt luftryck kan "suga upp" både isen och vattnet en bit. Och om det samtidigt råkar vara ett kraftigt högtryck vid Östersjön som trycker ned havet där så får vi ordentligt mycket högre vattenstånd i Kvarken.

Så - vad får vi ut av det här?

Jo. Vi får en förklaring varför fisken så sällan är på hugget i våra havsvikar. Det räcker inte ens med att det blir sydliga vindar för att fisken ska gå till utan det måste också till ett lågtryck som passerar på ett sådant sätt att det får vattnet att höjas lite lämpligt. För en alltför snabb stegring av vattenståndet är inte bra för fisket, en sjunkande vattenstånd spolierar fisket helt och att vattnet pumpar oroligt fram och tillbaka i vikarna gör att fisken blir trög.

Alltså fisket är bra då vattenståndet är något förhöjd i flera dagar i rad. På något sätt verkar temperaturen också spela roll. Oftast är det inte speciellt kallt då det är bra fiske. Isen kanske inte fungerar bra som isolering och kylan gör fisken trög.

Nåväl. Det händer faktiskt att fisken finns där under isen också. Och hugger vilt på våra myshkor.

160308
Lasse


Tillbaka