Tavasten v.10

Jaha.
Då har våren kommit till Umetrakten. Enligt SMHI så började våren redan den 22 februari. 1,5 månader tidigare än genomsnittet.

Jag vet inte om det är klimatförändringarna som spökar, men nog verkar det lurt. Jag har då inte upplevt en dylik vinter förr. Isarna börjar redan ge vika i havet. Och man hör måsskrik.
I början av mars?
Märkligt.

Trots att vädret har varit lämpligt för fiske och vattenståndet högt, så har fisket inte riktigt varit på topp. Alltså - det har inte varit helt tomt på fisk i vikarna, men å andra sidan har de inte direkt vällt fram i stora stim heller.
Ett par saker har då ändå varit lite glädjande. Jag tycker att man ser mer harr i havet numera. Och det finns gott om havsöring... 


Havsöringen har alltid varit lite av en slumpfångst för mig på vintern. De havsöringar som jag fångat har oftast smullit på myshkan direkt då den dalat ner mot botten. Annars har man ofta bara fått se havsöringen passera under pimpelhålet snabbt som ögat.
Nu har jag lärt mig av filmerna att det egentligen finns rätt så mycket havsöring där man pimplar. De verkar följa med sikarna i deras födosök. Det gäller åtminstone de mindre öringarna dvs, de med vikt kring kilot och under. De käkar nog ungefär samma saker som sikarna. Typ vattensinsekter och fiskyngel. Jag kan tänka mig att de större öringarna inte uppskattas av sikarna utan de får nog simma runt ensamma.

Varför man ser så få öringar då man pimplar beror på att de är så fruktansvärt skygga. Siken och harren gillar ett bete som rör sig konstant. Men det gillar inte havsöringen. De verkar inte våga komma fram till något som rör sig.
Oftast. Det finns förstås undantag.
Men i stora drag så föredrar de ett stillastående bete. Precis som insjö-öringarna.
Med detta i åtanke så gick jag in för att fiska havsöring på måndagmorgon.

Och halleluja!

Jag lyckades faktiskt få upp hela 3 havsöringar. Inga jättefiskar direkt. Den största av dem vägde kanske 7 hg.
Men ändå så hemskt roliga att få.

Tricket verkar vara att man ska vara helt tyst och orörlig då man fiskar. Det verkar vara viktigt att skärma av ljuset i pimpelhålet och att betet rörs försiktigt med vääääldigt långa pauser emellanåt.

Kul!

Isarna är inte så pålitliga längre. Det är nog lätt att göra bort sig och blöta strumporna ända upp till halsen...

Fisken verkar fortfarande gilla gula och små myshkor bäst.

Typ sådana här!

Jag har börjat att experimentera att ersätta maggoten med att knyta på en liten stjärt av hårmaterial på myshkorna.
Det verkar inte dumt.

140309
Lasse


Tillbaka