September 2014


Plötsligt ringer telefonen och avbryter mig mitt i wobblersnideriet.
Jag såg att det var Marcus som ringde och jag förstod att nu skulle jag få höra skryt om fiske. För jag visste att Marcus var i Sleneset med sin fru och två av hennes forskarkolleger från Frankrike.

Jag stålsatte mig inför telefonsamtalet och försökte låta glad då jag svarade. Det var svårt - för nog hade jag hellre stått på ettn gungande båtdäck i Norge och lurat upp hälleflundror än suttit hemma och täljt wobblers.

Märkligt nog var det inte Marcus som var i telefonen utan hans fru Malin.
Hoppsan... tänkte jag. Har det hänt nåt?

Hon pratade väldigt snabbt och stressat och frågade mig om jag kunde berätta var de var om hon läster upp GPS koordinaterna för mig.
Jag förstod att nu var det inte läge för några längre diskussioner utan skrev snabbt upp koordinaterna och satte mig vid datorn och bläddrade fram sjökortet.
Jag kom fram till att de låg ungefär 3 km västerut från fyren Vågholmen söder om Lovunda.

Jag ringde tillbaka och berättade för Malin vad jag kommit fram till och fick ett tack som svar.
Sedan var det tyst i luren.

Snacka om att man blir nyfiken. Vad i tusan höll de på med. Varför var det hon som ringde? Varför ville hon veta var de var? Det borde de väl kunnat lista ut själva.
VAD STÅR PÅ?

Jag förstod i alla fall så mycket att jag inte ringde dem i onödan bara för att stilla min nyfikenhet. Uppenbarligen hade det hänt något och då skulle jag stressa dem bara i onödan om jag ringde dem.
Och ifall de hamnat i någon nödsituation så är det inte så mycket jag kan göra från Täfteå för att hjälpa dem.

Tids nog får jag höra vad som hänt.

Och det fick jag!

Det här var anledningen till det konstiga telefonsamtalet.


Alltså - hmm?
 "#¤&)(/&&!! och ##¤/&%&&%??=)#"!!!
VILKEN FISK!!!!!

Efter att Marcus dragit sönder alla de tre huggkrokar som de hade med sig i den lilla hyrbåten förstod han att de aldrig skulle komma att landa fisken själv.
Och där kom anledningen fram till det konstiga telefonsamtalet till mig. Marcus var så upptagen med fisken att han inte kunde börja fibbla med GPS-apparater och telefoner utan delegerade uppgiften till sin fru. De franska gästerna vägde tydligen ca 65 kg styck och var för första gången ute på havsfiske. Så de tryckte in sig i fören på båten och betraktade skådespelet därifrån.
Och var rädda.
Jag förstår dem. Jag har fiskat mycket med Marcus och vet hur han är då han blir arg eller nervös. Jag är inte lättskrämd, men ...
Nåväl.


Mmin beskrivning om var de befann sig med fisken kom till användning då de ringde den gamla garvade yrkesfiskaren Hilmar till hjälp.


Det hela gick inte direkt smärtfrittMen det gick vägen!
Med hjälp av vinschen och ett par män till så kunde de bärga fisken.

Fisken var 218 cm lång och vägde 156 kg! (!!!!!!)

Vad ska man säga?
Grattis?
Det låter lite fjuttigt ...

Fisken var anmärkningsvärd på ett annat sätt också. Den är den största fisken som blivit fångad av ett bete som jag tillverkat. Marcus fick nämligen fisken på ett 300 gr Norgetackel som jag tillverkat. Tacklet var agnad med en liten sej.
Så egentligen var det hela min förtjänst ... (heh heh)


Abropå något helt annat.
Under en längre tid har jag jagat efter en ny trollingbåt. Kraven har varit följande: Båten ska tåla hög sjö (typ Norgefiske), det ska gå att bo på båten (sova och laga mat), aktern ska vara öppen och båten ska gå att släpa bakom en vanlig personbil.
Det har inte varit lätt att hitta någon lämplig båt.
Det första valet föll för på Yamarin 5800, men jag blev tveksam till utrymmet framför kabinen. Det känns inte rätt med ett badkar i fören på en trollingbåt.
Så jag jagade vidare.
Den båten som kändes bäst lämpad för mina behov var en Uttern 6000. Jag var och tittade på ett par stycken, men blev aldrig riktigt nöjd.
Och jakten fortsatte.
Till slut hittade jag Bella 650. Fin båt! Men tung. Väldigt tung. Efter mycket vånda insåg jag att den båten blir för mycket att släpa på.
Tyvärr.
Men sedan hittade jag föregångaren som heter Bella 630.
Och fann ett fint exemplar som gått på insjöar i östra Finland.
Så nu har jag införskaffat mig en rätt rejäl båt med en TK boggietrailer och en Subaru Outback med 3 liters motor att släpa hela härligheten med.
Jag kommer med foton så småningom.
Planen är att jag på våren ska guppa på vågorna mitt ute på Vänern i försök att lura någon insjölax och öring.
Det blir kul!
Det finns kanske plats för en däckskarl på fartyget (tips till Morgan)?

Anledningen till att det inte har hänt så mycket på hemsidan är att jag för tillfället bor mestadels i sommarstugan i Kokkola och försöker att hjälpa svärfar som ligger på sjukhuset.
Det enda fiske som jag roat mig med har varit att lägga nät för siklöja och strömming i viken framför stugan.
Det har gått bra.
Jag har halstrat, stekt och rökt strömming och siklöja och bjudit detta för svärfadern med en skvätt konjak till, som jag smugglat till honom förbi sköterskorna.
Det har han tyckt om!
Alltid något. 
141025
Lasse


Tillbaka