Inlandet 140415-19

Trots ihärdigt letande så visade ekolodet bara tomt vatten mellan båten och bottnet.
?
I Slussfors?
Väldigt märkligt. Men ack så typiskt då man har med sig en ny gäst som har åkt drygt hundra mil för att få fiska röding ...

Vi blev dock inte helt utan fisk. I djupgropen uppströms odlingen stod det en hel del öring och harr som nappade bra på gula myshkor. Jag tror att det är första gången jag sett att harren står vid 19 meters djup.
Där var de i alla fall.
Firrarna var inte speciellt stora. De flesta öringarna vägde bara halvkilot, men jag lyckades faktiskt att få upp en fisk på 1,5 kg.
Efter många timmars fiske kunde vi summera rödingfångsten till exakt 2 st halvfina rödingar.
Att det fanns så mycket öring och harr utanför odlingen tror jag tyder på att rödingarna endera har blivit utfiskade eller att de ställt sig någon annanstans där de hittat en trevligare ståndplats.
Jag tror faktiskt att fisketrycket länge har varit så hårt att det inte finns så mycket röding kvar där.


För dagen 2 hade jag planerat sikpimpel i Laisälven. Selen i älvarna drar till sig mängder med sikar på vintern och det brukar inte vara speciellt svårt att lura några stycken.
Alltså i vanliga fall.
Nu var de som bortblåsta. Trots ihärdigt pimplande så fick vi inte se en endaste sik.
Jag skickade ner undervattenskameran och filmade en stund för att senare kolla hur det såg ut under isen.
Det var långt ifrån fisktomt, men siken var helt enkelt inte på hugget.

Typiskt.

Men sedan lossnade fisket något.
Eller rättare sagt så lyckades vi riktigt bra!
Sandsjön är inte den enklaste sjön att fiska i, men genom att fiska försiktigt med små mormyskor så lyckades vi lura ett flertal fina abborrar, en röding och flera öringar.

Spännande!

 
Kari med en fin öring

Den nya gästen som heter Ari, lyckades att dra upp en riktigt präktig öring

Öringen vägde hela 5,3 kg.

Krokad med precision!

Undervattensvy från Sandsjön


Bästa tiden för fisket var på förmiddagen mellan klockan 8 och 10. Alltså egentligen samma tid som fisken brukar hugga på sommaren. Den myshkafärg som gav mest fisk var färg nr 1 dvs. grön ovansida med orange buk. Förklaringen fick vi då vi studerade maginnehållet på abborrarna. De hade ätit uteslutande gröna nattsländelarver. Larverna var olivgröna med mörkbruna huvuden. Till nästa fisketur till Sandsjön måste jag försöka få fram myshkor i den kulören.

140501
Lasse


Tillbaka