Gåsflötan 140213

Det fungerar!

Vattnet var åter på väg upp så det kändes rätt att göra ett nytt försök vid Gåsflötan.
Nu hade jag med mig en ny typ av utlösare för utläggspön. Det fungerar så att både utlösaren och spöet förankras fast i isen. Spöet satte jag fast i en spöhållare som jag borrade ett hål i isen för och trampade fast med issörja. Utlösaren knöts fast i en isskruv på motsatta sidan av pimpelhålet.
Det hela fungerar så att det böjda spöet låses fast i toppöglan med kroken i utlösaren och linan löper över ett stift på spaken som fungerar som en avtryckare. Då fisken nappar på betet drar linan i spaken och släpper kroken som håller fast toppöglan och spöet räter på sig och drar till med ett mothugg.
I teorin i alla fall.
Och den här gången också i praktiken.
Direkt efter ankomsten riggade jag ut ett utlägg och det tog faktiskt inte mer än en kvart innan en öring lyckades att få en maggottagnad krok rätt igenom brosket på överläppen.
Det fungerar!
Det här blir något som Sandsjö-öringarna kommer att få göra bekantskap med.
Säkert.


Närbild på den nya utläggutlösaren

Fast vattnet var stigande och vädret idealiskt så fanns det dåligt med fisk inne vid Gåsflötan.
Vid stengrundet på sydsidan om viken gick det att få någon sik emellanåt om man orkade att pimpla koncentrerad.
Men det var långt emellan dem.
Jag lyckades faktiskt att få fram ett par harrar varav den ena fick ta en titt på världen ovanför isen innan den fick simma tillbaka.

Herman fick också se en harr. Enligt hans beskrivning så var det frågan om en riktig Holmöharr med en längd på 50-60 cm. Tyvätt så var den inte sugen på en mormyska utan passerade bara förbi.


De har inte försvunnit helt!


Det fungerade bra med en bit frigolit över pimpelhålet

Det räcker inte med att vattenståndet och vädret är de rätta. Det finns ytterligare omständigheter som påverkar fisket. Månläget kanske? Kanske förändras strömmarna längre ut i havet emellanåt och de för fisken någon annanstans.
Vem vet?

140216
Lasse


Tillbaka