Toppjakt 110120-25
 

Varje år brukar det bli några dagars toppjakt i Åseletrakten.
Så blev det i år också.

Föret var inget vidare. Torr lössnö halvvägs upp till låret. För att gästerna från Finland ens skulle ha en sportslig chans att ta sig ut på jaktmarkerna, så åkte jag upp några spår med skotern.
Det var uppskattat för snön bar helt enkelt inte en skidåkare och de bästa fågelmarkerna ligger en bra bit från vägarna.


Vy från jaktstugan

Jakten gick som den brukar göra under januari. Orrarna sitter uppe bara en kort stund på förmiddagen, så jakten blir mer riktad på tjäder.
Kallt väder i kombination med mycket lössnö gör att orrarna försöker fylla buken med tallbarr och björkknoppar så snabbt som möjligt för att sedan kunna dyka ner i den varma snön för att fortsätta sova bort midvintern. De verkar inte vilja sitta uppe i träden i onödan, delvis för att det är mer energieffektivt att ligga i snön och delvis därför att i snön är de bättre skyddade mot rovdjur.
Orren har en lite speciell taktik på vintern. Då de dyker ner i snön så gräver de sig iväg en liten bit under snöytan för att komma bort från hålet som markerar var de har gått in. Om de hör någon fiende söka kring hålet så har de någon meter tillgodo vid flykt.
Ganska smart.
Det som däremot inte verkar så smart är att vissa gånger sover de så djupt att de lättar först då skidan glider över dem.
Det är faktiskt häftigt att få sem dem på så nära håll.

Tjädern däremot verkar inte bekymra sig så mycket för kylan utan de kan sitta uppe hela dagarna och proppa i sig tallbarr. Jag läste någonstans att tjädern är som tyngst mitt på vintern, dvs. de går upp i vikt under vinterhalvåret.
Det hade man inte trott.

Det här med fotografering är som en gift. Istället för att bära med mig bössan så for jag runt konkande med kamerautrustning, stativ m m i jakt på den perfekta toppjaktsbilden. Det är en klart större utmaning att få ett bra foto än att skjuta ner några fåglar.
Jo - jag vet att jag är lite tokig.

Fast - vad sägs om det här!
(Klicka på foton för förstoring)








Nåväl - det sista fotot var väl inte fullt lika fin som de andra, men om man tänker på att fågeln är "frusen i rörelsen" i fotot trots det svaga ljuset, så är bilden faktiskt inte så dum.

Gästerna lyckades bra med jakten. Samtliga fick ner en eller ett par tjädertuppar. De flesta av fåglarna var riktigt fina som man kan se på foton.

En av dagarna blev föret än värre för det började blåsa rätt hårt och temperaturen klev över till plussidan.
Kanske lite fiske?
På morgonen tog vi oss ut på isen på en närliggande sjö (privatvatten). Fiskbeståndet i sjön består av abborre, sik och öring. Förr i tiden fiskades det rätt hårt i sjöarna i inlandet, men i och med att landsbygden blir mer och mer glesbefolkad så förblir vattnen ofiskade. Det är inte bara positivt. Problemet är att abborrarna blir för många och konkurrensen om födan så hård att fisken får svårt att växa till sig. Det blir ofta mängder av småabborrar och några väldigt stora individer som lever på småabborrar.
Och de stora har obegränsat med mat och kan därför vara väldigt svåra att lura till hugg.
Småabborrarna däremot ...

Vi hade faktiskt riktigt roligt fiske. Abborrarna var inte så stora, men det fanns verkligen gott om dem. Vi provade ändå lite olika färgkombinationer, mest bara av "vetenskaplig" intresse. Mörka myshkor typ svart och mörkbrunt gav klart färre hugg. Abborrarna föredrog ljusare myshkor och gul/brunt var klart vassast.
Återigen.

Lasse
110130




Tillbaka