Vy


Slipa isborr

På något sätt hamnade jag på ett fiskeforum och hittade en tråd som handlade om att slipa isborrar. De flesta på forumet var av den övertygelsen att det i stort sett är omöjligt att slipa borren själv och att man rent av skulle förstöra borrkronan genom att inte anlita en specialist för uppdraget. De andra tyckte sig veta att det nog kan vara möjligt att slipa skären själv om man skaffar sig specialutrustning som är avsedd för ändamålet.

Vilket larv.

Ni får ursäkta att jag inte har tagit upp ämnet förut, men jag trodde faktiskt att de flesta kunde slipa sina borrskär.

Vi reder ut några begrepp.

Först och främst. Man behöver inte jobba åt NASA för att kunna slipa borrskär.
Det finns ingen mystik i borrkronorna. Alla kan slipa dem.


Vi namnger några viktiga detaljer om borrskären för enkelhetens skull. Väldigt ovetenskapligt. Namnen är dessutom säkert felaktiga, men strunta i det.

Skärvinkel: Alltså vinkeln som borrskären är slipade i. Den bestämmer ganska stor grad över hur tungt man upplever borren gå genom isen. En brant vinkel (kort slipning) gör att borren går tungt. Lång slipning gör att borren går lättare, men då går borrandet ganska sakta.
Jag vet inte exakt varför det blir så, men det är nog lite samma fenomen som gäller för klyvyxor. En trubbigare yxa spränger itu vedklabben medan en yxa med tunnare blad gärna fastnar i klabben.
Nåt sånt.

Bladvinkel: Alltså vinkeln för själva vingarna i borrkronan.
Ge fan i att rubba dem. Är man riktigt duktig på rikta om dem kan man få fram en snabbare isborr, men då kommer borren att gå TUNGT.

Rena döden för isborren: Slipa alltid skären från insidan dvs. den kupade sidan. Rör du den andra sidan är skären rökta. Döda. Finito.

Vi börjar med det enkla. Alltså att slipa lösa skär typ Mora-Lazer.

Ser det bekant ut? En liten skada och borren slutar fungera - totalt.

Det här behöver du :

Borrmaskin, sliptallrik, sliprondeller i grovlek 80-120, filtrondell, grov polerpasta och en vass kniv. (läsglasögon)


Hur gör man:

Sätt fast borrmaskinen stående t ex i ett skruvstäd med sliptallriken på. Kör borrmaskinen i lagom hastighet. Den bör snurra ganska fort, men snurrar den för fort blir bladen heta. Testa dig fram. Jag har införskaffat ett handtag avsett för att slipa knivar med. Handtaget förenklar slipningen, men det går också bra att hålla bladen i fingrarna. Fast man bör nog vara försiktig, annars kan fingrarna bli något kortare. Sliptallriken får gärna rotera motsols (det känns naturligast för mig för jag är högerhänt). Håll skäret vänt i rotationsriktning. Annars kommer det att hugga i slippappret. Tryck bladet an mot sliprondellen någonstans mitt emellan centrumet och ytterkanten.

Rör den utåt mot ytkanten och försök att hålla bladet i den vinkel den var slipad i på fabriken. Övar man lite så kan man känna då det står i rätt vinkel.
Upprepa momentet så många gånger att det bildas en jämn grad på utsidan av skäret.

Först då är den vass.

Ta fram en kniv och skär bort graden genom att noga följa den konkava formen på skärets utsida med kniven.
 

Byt sliprondellen mot en filtrondell och gnid in lite polerpasta på den. Upprepa sliprörelsen, men nu bara en gång. Annars tappar du den bästa skärpan.

Klart.


En borrkrona slipar man på ett likadant sätt, men... de är trånga. Alltså det är svårt att få plats med en sliptallrik i borrkronan. Fixar du det så är det ingen konst att slipa en borrkrona heller.

110225 Lasse 
Tillbaka